Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'dan gelen daralma sesleri artıyor. Hong Kong Maliye Genel Sekreteri John Tsang, küresek büyümedeki sıkıntıların etkisiyle ihracatların ilerleme kaydedemesi durumunda, ülke ekonomisinin bu çeyrekte daralabileceğine dikkat çekti.

Pazar günü hükümetin internet sitesinde yayınlanan açıklamada Tsang, küresel ekonomi için zorlu bir yıl öngördüğünü belirterek, ihracatların toparlanamaması hâlinde bu çeyrekte negatif büyümenin de görülebileceğini söyledi.

Tsang, Nisan'da başlayacak olan mali yılda vergi indirimleri ve küçük ölçekli şirketlere desteklerin sağlanması gibi hamleleri içeren 10.3 milyar dolarlık büyüme teşviği sözü verdi. Hükümet, gayrisafi yurtiçi hasılasının 2012'de yüzde 1 ila 3 büyümesini bekliyor. Hong Kong ekonomisi geçtiğimiz yıl yüzde 5 büyüme kaydetmişti.

Tsang, küçülmenin yıllık mı, yoksa aylık bazda mı olacağına ilişkin bir detay verdi. Hong Kong ekonomisi dördüncü çeyrekte yüzde 0.3 büyüdü.

Yunan liderlerinin kurtarma paketini garantilemek üzere gerekli olan kemer sıkma paketini onaylamasının ardından Hang Seng Endeksi bugün yüzde 0.3 yükseldi.

Küresel talebin Asya ekonomilerinde sinyal verdiğinin bir işareti olarak, bugün Japonya da ekonomisinin son çeyrekte yüzde 2.3 daraldığını açıkladı. Çin ise geçtiğimiz hafta Ocak ayında ticaretin 2 yıldan bu yana ilk kez düşüş kaydettiğini duyurmuştu.