Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın kemer sıkma planını onaylaması ve Çin Başbakanın hükümetin ekonomi poltikasında ince ayar uygulayabileceğini açıklamasının ardından bakır bir ayın düşüğünden sıçradı. Alüminyum, çinko ve kurşun da değer kazandı.

Londra Metal Borsası'ndaki üç ay vadeli bakırın metrik tonu yüzde 1 kadar artışla 8,567.50 dolar oldu. Bakırın kontratı 10 şubat cuma günü ise Çin bakır ithalatının ocak ayında gerilediğini ve Şangay Vadeli İşlemler Borsası'ndaki stokların rekor kırdığını gösterir verilerin ardından yüzde 3.2 düşüşle günü kapattı. Şangay'daki mart teslimli bakır kontratının tonu ise yüzde 1.3 kayıpla 60,780 yuan (9,643 dolar) oldu. 

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin''in başbakanı Wen Jiabao, ekonomi politikalarında bu çeyrekten itibaren ince ayara başlanılabileceğini açıkladı. Wen, böylece Ekim ayındaki açıklamasından bu yana ilk kez zamanlamadan bahsetmiş oldu. Yunanistan parlamentosu ise Euro Bölgesi ve Uluslararası Para Fonu'nun 130 milyar euroluk kurtarma paketi karşılığında talep ettiği sert kemer sıkma paketini kabul etti.

Yong'an Futures Co analisti Zhang Yu bakırın hareketlerini Çin'in politikasına bağlayarak "Wen'in yorumları piyasaya olumlu sinyaller gönderirken Yunanistan haberlerinin de etkisi büyük. " yorumunda bulundu.