BOJ teşvikleri artırdı
Ekonominin beklentinin üzerinde daralmasının ardından Japonya Merkez Bankası parasal genişleme önlemlerini artırdı
Pazartesi günü açıklanan Japonya'nın ihracatındaki sert düşüşün etkisiyle ülke ekonomisinin dördüncü çeyrekte beklentinin üzerinde daraldığını gösteren verilerin ardından Japonya Merkez Bankası parasal desteğini artırdı ve politikasını daha da gevşetti. Japonya Merkez Bankası Masaaki Shirakawa'nın yönetimi, kredi mekanizması ve yüzde 1'lik enflasyonda istikrar hedeflerini de işeren 55 trilyon yenlik varlık alım programını 65 trilyon yene çıkardı. Banka, politika faizi olan gecelik borçlanma oranını ise yüzde 0-0.1 aralığında bıraktı.
Deflasyon, dolar karşısında 2. Dünya Savaşı sonrası rekorlarında seyreden yen ve geçtiğimiz yılki deprem, tsunami ve nükleer krizin ardından nükleer santrallerin kapatılması gibi faktörler dünyanın en büyük 3. ekonomisi Japonya'nın büyümesini olumsuz etkiliyor.
Diğer yandan para politikasındaki esneme hamlelerinin yanısıra, Tayland'daki sellerin etkisinin azalmasıyla desteklenen imalat ve yeniden inşa faaliyetleriyle Japon ekonomisi bu çeyrekte geri sıçrayabilir.
Yeniden inşaat taleplerinin devreye girmesi ve deniz aşırı ekonomilerinin toparlanmasıyla Japon ekonomisinin da kademeli olarak toparlanacağını savunan Citigroup Global Markets Japan Inc.'in başekonomisti Kiichi Murashima, kararın öncesinde yaptığı değerlendirmesinde yenin ani bir şekilde yükselmesi hâlinde BOJ'un parasal genişleme hamlelerini artırmasının beklendiğini söylemişti.
Japon yeni, Ekim ayında dolar karşısnda 75.35 seviyesinden 2. Dünya Savaşı zirvesini kaydetmesinin ardından, bugün Tokyo'da 12:25 itibariyle 77.61'de seyrediyor.
Güçlü yen, Sony Corp.'tan Panasonic Corp.'a kadar birçok şirketin zararlarını artırdı.
Japon hükümeti bu mali yıl içinde yeniden inşa için 4 kez ek bütçe çıkardı. Böyle bir durumla en son 1947'de karşılaşılmıştı.
Ekonomist Yuichi Kodama ise ilk yarıda genişleme önlemlerinin 20 trilyon yen daha artırılacağını ve bunun en büyük teşvik olacağını söyledi.