Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service'in, içinde İtalya, İspanya ve Portekiz'in de bulunduğu altı ülkenin kredi notunu düşürmesinin ardından değer kaybetti. Bu satışlar sonucu Stoxx Europe 600 Endeksi, son bir haftadaki en büyük çaplı rallinin bir kısmını geri verdi. ABD endeks vadeli kontratları ve Asya hisseleri de geriledi.

Almanya'nın en büyük çelik üreticisi ThyssenKrupp AG, proje gecikmelerinden dolayı ilk çeyrekte zarar açıklamasının ardından yüzde 3.2 değer kaybetti. İspanya'nın en büyük bankası Banco Santander SA, Standard & Poor’s'un (S&P) 15 İspanyol bankasının notunu düşürmesi sonrası yüzde 0.9 geriledi. Danimarka'nın en büyük telefon şirketi TDC A/S, özel sermaye yatırımcılarının iskontolu fiyattan hisse satması sonrası yüzde 4.3 değer kaybetti.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 0.2 düşerek, Londra saati ile 08:31'de 262.57 puana geriledi ve dünkü yüzde 0.7'lik ralliyi tersine çevirdi. Gösterge endeks, Euro Bölgesi'nin borç krizini kontrol altına alabileceğine yönelik iyimserlik ve ABD ekonomik verilerinin beklenenden daha iyi çıkmasının etkisi ile, halen yılbaşına göre yüzde 7.4 yukarıda. Mart vadeli S&P 500 endeks kontratı yüzde 0.3 düşerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 geriledi.

Melbourne'de IG Markets kurumsal traderlarından Chris Weston, "Fransa'nın halen, bir şekilde, Aaa kredi notuna sahip olması, kurtarma fonu olan Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) statütüsünü teyit ediyor" dedi ve "Yalnızca ılımlı bir satış olabilir" değerlendirmesinde bulundu.