Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in Avrupa krizinin çözümüne yardımcı olacağı yönündeki açıklaması, uluslararası piyasaları olumlu etkiliyor. Asya hisse senetleri, bir ayı aşkın sürenin en hızlı yükselişini gerçekleştirirken, Japon yeni son üç ayın en düşük seviyesine indi ve metaller ralli yaptı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, teknoloji hisselerinin öncülüğünde, Tokyo saati ile 12:43'te yüzde 1.4 yukarıda seyrediyordu. Mart vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.6 yükseldi. Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 2.1'lik bir sıçrama yaparken, yen önemli para birimlerinin tümü karşısında değer yitirdi. Euro dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 1.3159 dolara çıktı. Çinko, kalay, kurşun ve bakır en az yüzde 0.7 yükselirken, petrol yüzde 0.5 prim yaptı. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilleri iki baz puan yükselişle yüzde 1.93'ya çıktı.

Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan, yaptığı bir konuşmada, dün Başbakan Wen Jiabao'nun yorumlarına benzer şekilde, Çin'in Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) ve Avrupa İstikrar Mekanizması yoluyla, Avrupa'daki krizin çözümünde daha fazla yer almaya hazır olduğunu söyledi. Atina'da bir hükümet yetkilisi, Yunanistan'ın iki büyük siyasi partisinin liderlerinin bütçe kısıntıları için yazılı taahhüt vereceğini söyledi.

Sydney'de National Australia Bank Ltd. piyasa araştırma müdürü Peter Jolly, "Çin Avrupa'da sorunların uzaklaşmasına yardımcı olabilir" dedi ve "Fonları var. Çin'in Avrupa'daki krizin çözümüne iştirak ettiği ölçüde, ABD Hazine kağıtlarına gelen 'kaliteye kaçış' talebi azalır" değerlendirmesinde bulundu.

Nikkei 225 Endeksi Ağustos ayından bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Japonya Merkez Bankası dün, ekonomiyi desteklemek için, beklenmedik bir şekilde, varlık alım programını 10 trilyon yen (128 milyar dolar) genişletti ve yüzde 1'lik enflasyon hedefi belirledi.

Avrupalı maliye bakanları, Yunanistan'ın 130 milyar euroluk kurtarma paketi için  bugün Brüksel'de yapılması planlanan toplantılarını iptal etti ve bunun yerine telekonferans yoluyla görüşme kararı aldı.