Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in Avrupa'nın borç krizi çözmek için yardıma hazır olduğunu açıklamasının ardından dolar euro karşısında gerilerken altın ise değer kazanıyor. ETF'deki altın varlıkları rekora yaklaşırken gümüş, platin ve paladyum da yükselişe geçti.

Spot altının onsu yüzde 0.3 artışla 1,725.68 dolara ulaşırken Singapur'da ise yerel saatle 12.56'da 1,724.63 dolardan işlem görüyor. Bloomberg'in verilerine göre ETF'deki altın varlıkları ise dün 2,390.729 metrik tona ulaşarak 13 aralık tarihindeki tüm zamanların rekorundan yüzde 0.1 eksik gerçekleşti.Altın bu ay yüzde 0.7 ekside seyrederken dolar ise euro karşısında yüzde 0.6 değer kazandı.

Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan, yaptığı bir konuşmada, dün Başbakan Wen Jiabao'nun yorumlarına benzer şekilde, Çin'in Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) ve Avrupa İstikrar Mekanizması yoluyla, Avrupa'daki krizin çözümünde daha fazla yer almaya hazır olduğunu söylerken Atina'da bir hükümet yetkilisi de Yunanistan'ın iki büyük siyasi partisinin liderlerinin bütçe kısıntıları için yazılı taahhüt vereceğini açıkladı. 

Hong Kong'daki Societe Generale SA emtia stratejisti Jeremy Friesen konuyla ilgili "Tüm riskler euroya odaklanmış durumda ve büyük resimdeki en büyük aktör de o." açıklamasında bulundu.