Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in Avrupa'nın sorununu çözmek için yardıma hazır olduğunu açıklamasının küresel büyümeye dair endişeleri yatıştırması ile petrol yükselişe geçti. Goldman Sachs Group Inc'in öngörüsüne göre brent petrolün varili 120 doları bulabilir. 

Ham petrolün varili, New York'ta iki günün düşüğünden sıçrayarak yüzde 1 artış kaydetti. Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan, yaptığı bir konuşmada, dün Başbakan Wen Jiabao'nun yorumlarına benzer şekilde, Çin'in Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) ve Avrupa İstikrar Mekanizması yoluyla, Avrupa'daki krizin çözümünde daha fazla yer almaya hazır olduğunu söylerken Atina'da bir hükümet yetkilisi de Yunanistan'ın iki büyük siyasi partisinin liderlerinin bütçe kısıntıları için yazılı taahhüt vereceğini açıkladı.

NYMEX elektronik işlemlerdeki mart teslimli ham petrolün varili 1.02 dolar artışla 101.76 dolar olurken Singapur'da yerel saatle 16.13'te 101.53 dolardan işlem gördü. Petrolün varili dün 17 sent düşüşle 10 şubat tarihinden beri en düşük seviye olan 100.74 dolardan alıcı buldu. Fiyatlar bir yıl öncesine göre yüzde 20 artıda syerediyor.

Londra'daki ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'ndaki nisan teslimli brent petrolün varili 61 sent artışla 117.96 dolara yükselirken Avrupalı petrol ile Batı Teksas petrolünün arasındaki fark 16.14 dolar oldu.