Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Yunus: Kimsenin işsiz kalmayacağı bir dünya mümkün değil mi?

Yunus: Kimsenin işsiz kalmayacağı bir dünya mümkün değil mi?

Nobel Barış Ödüllü Yunus, İnsan Kaynakları Zirvesi2nde "neden kimsenin işsiz kalmayacağı bir dünya olmasın?" diye sordu

Giriş: 15 Şubat 2012, Çarşamba 13:16
Güncelleme: 15 Şubat 2012, Çarşamba 13:37

Grameen Bank ile mikro kredi projesini geliştiren Nobel Barış Ödülü sahibi Prof. Dr. Muhammed Yunus, ''Biz şuna karar vereceğiz; hangi imkansızı bundan sonra ortadan kaldıracağız. Buna karar verdik mi, bir yolunu bulacağız. Hiç kimsenin işsiz kalmayacağı bir dünyayı niye yaratamayalım?'' dedi.

Yunus, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayında düzenlenen ''İnsan Kaynakları Zirvesi 2012'de'' yaptığı konuşmada, bankacılık sektörünün, sistem dışında bıraktığı halkın üçte ikisinin ve kadınların ihtiyaçlarını karşılayan Grameen Bank'ın kuruluş hikayesini anlattı.

8,3 milyon kişinin kredilerini kullandığını ve bunların yüzde 97'sinin kadınlardan oluştuğunu söyleyen Yunus, bankanın toplam 1,5 milyar dolar kadar kredi verdiğini ve bunların ortalama 20 dolarlık kredilerden oluştuğunu belirtti.

Grameen Bankası fikrinin yayılarak, küresel bir olgu haline geldiğine işaret eden Yunus, bugün dünyanın hemen her ülkesinde mikro kredi uygulamalarının bulunduğunu söyledi.

Yunus, bankacılık sisteminin sadece yoksul ülkelerde insanları sistem dışında bırakmadığını, bu nedenle ABD'de de mikro kredi uygulamalarına başladıklarını ve başarılı sonuçlar elde ettiklerini anlattı.

''Kapitalizmin rekabet ile her şeyi çözeceği'' söylemine de atıfta bulunan Yunus, ''ABD'nin her yerinde hızla gelişmekte olan bir iş var. 'Ücret ödeme günü kredileri' deniyor. Yüzde 1000-2000 faizler uygulanıyor. Rekabet aslında hiçbir zaman bu ücret ödeme günü kredilerinin faizlerini düşürmüyor. Bankacılık sistemini hiçbir zaman halkın lehine bir sektör haline getirmiyor. 'Rekabet her şeyi çözer derseniz, kendi kendinizi aldatıyorsunuz' demektir'' diye konuştu.

Yoksul insanları bonzai ağacına benzeten Yunus, bu insanların yoksulluklarının kendilerinden değil, toplumun onlara imkan tanımamasından kaynaklandığını söyledi.

''Yoksulluğun nedenleri yoksullar değil, biziz''

Muhammed Yunus, ''Yoksulluğun nedenlerine bakarken yoksul insanlara değil, kendimize bakalım. Onların yoksulluğunun nedeni onlar değil, biziz'' dedi.

Asıl sorunun, sistemin tamamen yanlış tasarlanmasından kaynaklandığını kaydeden Yunus, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kapitalist sistem, baştan aşağı hatalı. Kapitalist sistem, bütün insanların hayat boyu para peşinde olduğunu ve ne kadar paraları varsa o kadar mutlu olduklarını var sayıyor. Buna göre insanlar tek boyutludur. Oysa biz çok boyutluyuz. Bizim için her şey para kazanmak değil. Ekonomik sistemin kavramsal oluşumu herkesin para peşinde koştuğunu var sayıyor ve pratikte hepimizi para peşinde koşturuyor. Bu para merkezli bir sistem, paranın zehirlediği, paraya iptila yaratan bir sistem. Bu bağımlılıktan, 'Zamanla geçer bu' diyerek kurtulmayı bekleyemezsiniz. Sistemi yeniden tasarlamanız lazım.''

''Niye insanlar işsiz olsun''

İki tür iş bulunduğunu söyleyen Yunus, birinin kendi için para kazanmayı, diğerinin ise başkalarının sorunlarını çözmeyi amaçladığını belirtti. Yunus, bunların arasında bir denge olması gerektiğini, kapitalizmin ise tek bacak üzerinde işlediğini vurguladı.

Bu kapsamda kurduğu ''sosyal iş''lerden örnekler veren Yunus, sözlerini şöyle tamamladı:

''Biz şuna karar vereceğiz; hangi imkansızı bundan sonra ortadan kaldıracağız. Buna karar verdik mi, bir yolunu bulacağız. Hiç kimsenin işsiz kalmayacağı bir dünyayı niye yaratamayalım? Niye insanlar işsiz olsun? Ne biçim bir sistem geliştirmişiz? Herkesin bir emek harcama kapasitesi varsa, bunun kullanılabileceği bir sistemi yaratamıyor muyuz? Bir hayalimiz yoksa, yolumuzu kaybederiz.''