BRIC ve dev ekonomiler arasında yeni koltuk kavgası: Dünya Bankası
Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick 30 Haziran'da 5 yıllık görevinin sona ermesinin ardından koltuğu bir başkasına devredecek
2007'de eski ABD Başkanı George W Bush tarafından Dünya Bankası başkanlığına atanmış olan Robert Zoellick'in 5 yıllık görev süresi 30 Haziran'da sona eriyor.
Kararını bankasının yönetim kuruluna açıklayan Zoellick, gelişmekte olan ülkelerle birlikte krizlerin aşılması ve küresel ekonomideki değişiklikler konusunda çalışmış olduklarını, bankanın da güçlü, sağlıklı ve yeni zorluklara göğüs gerecek durumda olmasından ötürü görevini bir başka lidere devretmesinin daha uygun olduğunu söyledi.
Bu zamana kadar IMF'deki Avrupalı bir başkan durumunda olduğu gibi, Dünya Bankası Başkanlığı'nda da her zaman ABD'li bir aday koltuğa getirildi. IMF'nin ardından bu kez de Dünya Bankası'ndaki başkanlık koltuğu ve Amerikan sahipliği sorgulanmaya başlanacak ve tartışmalara sahne olacak gibi görünüyor.
Dünya Bankası Başkanlığı, başta BRIC ülkeleri olmak üzere, gelişmekte olan ülkeler ile gelişmiş ekonomiler arasında koltuk kavgasına neden olabilir.
Fransız Christine Lagarde'ın 2011'de IMF Başkanlığı'na atanması, BRIC ülkelerinin tepkisi ile karşılaşmıştı. Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'den oluşan BRIC ülkeleri ve Güney Afrika, başkanlığa ülke bazlı seçimlerin yapılmasını eleştiren ortak bir metin kaleme alarak, bu durumun Uluslararası Para Fonu'nun meşruiyetini azalttığını savunmuştu.
Şimdi aynı tartışmalar Dünya Bankası başkanlığı konusunda yeniden alevlenebilir. Aralarında Oxfam, Eurodad ve African Forum'un da bulunduğu düşünce kuruluşları, "Dünya Bankası liderinin ülke değil, liyakat bazında seçilmesi gerektiği çağrısında bulundu.