Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Tofaş, 2011’in son çeyreğinde, 121 milyon TL olan beklentinin üzerine çıkarak, 131 milyon TL net kar açıkladı. Net kar bir önceki çeyrekte de 131 milyon TL olarak gelmişti. Operasyonel anlamda piyasa beklentisinin altında gelen son çeyrek rakamlarında karı yukarı taşıyan unsur, diğer faaliyet gelirlerinde görülen 10 milyon TL’lik artış oldu. Bu ek gelirin kaynağının nedenini, dipnotlarda olmadığı için şimdilik bilmiyoruz. Şirketin net satışları ise operasyonel anlamda hayal kırıklığına nedeni oldu. 2,07 milyar TL olması beklenen net satış tutarı 1,78 milyar TL olarak geldi. Satış tutarındaki düşüş miktarının satış miktarında görülen artışa karşın, ürün satış fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandığı görülüyor.

Şirketin karlılık marjları incelendiğinde, esas faaliyet karı, yani faiz, amortisman ve vergi öncesi (FAVÖK) tutarı 200 milyon TL olan beklentinin altında, 179 milyon TL olarak geldi. Bunun nedeni de yukarıda belirttiğimiz üzere, satış miktarında bozulmayı önlemek adına ürün fiyatlarının aşağı çekilmesi oldu. FAVÖK’teki çeyreksel bazda görülen % 13 azalış FAVÖK marjının bir önceki çeyrekteki % 12,3 seviyesinden %10,1’e gerilemesine neden oldu.
 
Tofaş’ın 2011 yılındaki finansal performansına baktığımızda net satış gelirlerinin % 14,5 artış gösterdiği görülürken, satış gelirlerinin % 60’ına yakınını oluşturan ticari araç satış gelirlerinin yıllık bazda % 19,2 yükseliş kaydettiği görülüyor. Ayrıca yurtdışı satış gelirleri de % 20 artış göstererek toplam gelir içerisindeki payını 2 puan artırarak % 44’e çıkardı. Net kar geçtiğimiz yıla göre % 23 artış ile 474 milyon TL olarak gerçekleşti. FAVÖK marjı ise geçtiğimiz yıla göre 0,5 puan yükselişle % 10,9’a yükseldi. Miktar bazında üretim ve satış rakamları incelendiğinde ise geçtiğimiz yıl ile kıyaslandığında fazla bir değişiklik gözlenmiyor.

Cihan Başkal

Bloomberg HT

Araştırma Bölümü

cbaskal@bloomberght.com