Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'in Başbakanı Xi Jinping, finansal krizden toparlanmaya çalışan küresel ekonomisinin zorlu bir mücadele ile karşı karşıya olduğunu belirterek, uyarıda bulundu.

Çin'in Avrupa'daki yatırımlarını ve finansal işbirliğini artırmanın yollarını arayacağını belirten Xi, Avrupa ve Euro Bölgesi'nin desteklemeye yönelik uluslararası hamlelerde de yer alacağını söyledi.

Dün İrlandalı siyasetçilere konuşan Xi, Çin'in Avrupa'daki borç krizinin çözümü için EFSF ve ESM kanalıyla daha fazla katkı sağlamayı değerlendirdiğini belirtti.

Euro Bölgesi'nden gelen taleplerin düşmesinin, Çin'in büyümesini tehdit etmesiyle, Çin, en büyük ihracat pazarı olan Avrupa'ya desteğini artırmaya hazırlanıyor. Uluslararası Para Fonu IMF geçtşiğimiz ay küresel ekonomik büyüme tahminini aşağı çekerek, Avrupa'daki borç krizinin dünya ekonomisini tehdit ettiğini söyledi.

İspanyol finans gazetesi Expansion, Çin Merkez Bankası fonunun, İspanya'nın bu ayın başlarında satmış olduğu 1 milyar euro değerinde 10 yıllık tahvil satın almış olduğunu açıkladı.

Çin'in gayrisafi yurtiçi hasılası dördüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 8.9 büyüyerek, 2009'un ilk yarısından bu yana en düşük hızına işaret etti. İhracat ve ithalat Ocak'ta 2 yıldan bu yana ilk kez düştü ve yeni krediler aynı ayda son 5 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Dünyanın en kalabalık ülkesinin bir sonraki lideri olması beklenen Xi, Irish Times gazetesine verdiği röportajında Çin'in bu yıl yüzde 8.5 büyüyeceğini öngördüğünü ve büyümede sert bir düşüşün olmayacağını söyledi.