Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Ben Bernanke'nin sıfır faiz kararının yatırımcıları ve şirketleri nakitten uzaklaştırmasıyla, Standard&Poor's 500 endeksi tahvillere kıyasla en ucuz seviyesine doğru ilerliyor.

Bloomberg'in 1962'ye kadar uzanan verilerine göre, 2009'dan bu yana ikiye katlanan kârlar, endeksin kazanç getirisini yüzde 7.1 ile 10 yıllık ABD hazine kağıtlarına kıyasla rekorun en yakınına taşıdı. Amerikan şirketleri son 6 çeyrekte sermaye harcamalarını yüzde 35 artırarak, 2006'dan bu yana en büyük sıçramaya işaret etti.

Şartların hisse senetleri yatırımcıları için neredeyse ideal olduğunu belirten Fifth Third Asset Managemenet'ın yatırım genel müdürü Keith Wirtz, "Fed, istihdamı ve şirket aktivitesini desteklemek için öngörülebilir gelecek süresince faizleri düşük tutuyor. Peki bu sermaye piyasaları için ne anlama geliyor? Tasarruf edenler ödüllendirilmediği anlamına" dedi.

ABD hükümeti ve Fed, 1930'dan bu yana görülmüş en kötü resesyonu sona erdirebilmek için toplamda 12.8 trilyon doları kredi olarak verdi, harcadı ya da teminat gösterdi. Bu ve Bernanke'nin 3 yıldır devam eden faizleri düşük tutma çabası da işe yarıyor görünüyor. ABD'de Tüketici Güveni artıyor ve fabrika üretimi yükseliyor.

Riskli varlıkların tasarruf hesaplarını cezbetmesiyle, S&P 500, 1997'den bu yana en iyi yıl başlangıcına işaret ediyor.