Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, satış sürecine ilişkin, ''Tabii ki biz banka olarak basiretli bir tüccar konumundayız. Dolayısıyla her başarılı general gibi bütün B planlarını hazırlarız. Her sürecin iki olasılığı vardır. Olabilir veya olmayabilir. Her iki duruma göre de hazırlanmak bizim yükümlülüğümüz'' dedi.

Ateş, Denizbank'ın 2011 yılı finansal sonuçlarına ilişkin düzenlenen basın toplantısında satış süreciyle ilgili sorular üzerine, satışla ilgili bir bankanın görevlendirildiğini ve sürecin 18 Ekim'de başladığını, Dexia Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Pierre Mariani'nin şubat sonuna kadar bir yol alınacağı ve burada bir sonuca gelineceği şeklinde açıklama yaptığını hatırlattı.

Ateş, ''Şu anda bu bekleyiş ve süreç devam ediyor. Bize resmi olarak intikal eden hiçbir bilgi yok. Zaten herhangi bir anlaşma bazına oturtulduğunda hemen kamuoyuyla paylaşılacak. Ama her satışta olduğu gibi bu anlaşma olabilir veya olmayabilir. Olmaması halindeki süreci Dexia belirleyecek. Kaldı ki Denizbank Finansal Hizmetler Grubu, her şeyiyle kaşıkçı elması olma hüviyetini aynen korumaktadır'' şeklinde konuştu.



-''Olabilir veya olmayabilir''-



Anlaşmaya şubat sonunda varılmaması durumunda süreci uzatmanın söz konusu olup olmayacağı şeklindeki soru üzerine Ateş, şimdi piyasaların yukarı çıktığını, bu konuda karar vericinin Dexia Yönetimi olduğunu ifade etti.

Satışın olmaması halinde bir B planı olup olmadığı sorusuna Ateş, ''Tabii ki biz banka olarak basiretli bir tüccar konumundayız. Dolayısıyla her başarılı general gibi bütün B planlarını her zaman hazırlarız. Ve zaten de vardı. Sürecin başında da vardı. Her sürecin iki olasılığı vardır. Olabilir veya olmayabilir. Her iki duruma göre de hazırlanmak bizim yükümlülüğümüz. Zaten rakamlarımız ve ileriye yönelik hedeflerimiz de bunun açık göstergesi diye düşünüyorum'' yanıtını verdi.



-''Tam yol ileri, yürüyüşümüzde değişiklik yok''-



Sürecin sonuçlanmasının alıcı ile satıcının iştah buluşmasıyla ilgili bir konu olduğunun altını çizen Ateş, ''Denizbank ile ilgili söyleyebileceğim tek şey var; o da öyle de olsa böyle de olsa biz tam yol devam ediyoruz. Tam yol ileri... Kaptanın seyir defteri anlayışında, yürüyüşümüzde hiçbir değişiklik yok. Bununla ilgili bütün kaynaklarımız yeterli. Olmasa da bizim yolumuzda yürümemiz değişmeyecektir'' şeklinde konuştu.

Satış sürecinin başladığı Ekim 18'den bu yana bakıldığında beşinci ayın içinde olduklarını anımsatan Ateş, ''Milyar dolar ve avrolar ifade edildiğinde bu kadar hızlı yol alınamayabiliyor. Bir yukarı çıkan pazar olabilir, bir aşağı inen pazar olabilir. Zaten çok aşağı inmiş bir pazarın yukarı çıkan halini yaşıyoruz. Onun için her şey dinamik... Alıcı da satıcı da durumlarını hep yeni baştan değerlendiriyor. Her olayda olduğu gibi bunun da iki sonucu olabilir. Her iki sonuca Denizbank da Dexia da hazır'' ifadelerini kullandı.



-''Hisselerin binde ikisi tedavül etmektedir''-



Bugün dünyanın en büyük bankalarına bakıldığında bunların şu anda piyasada alım satıma konu hisse değerlerinin defter değerlerinin bayağı altında olduğuna dikkati çeken Ateş, şöyle devam etti:

''Türkiye'de bile bir ay önceki banka fiyat defter oranlarına bakın, bir çarpanın altında bir sürü büyük bankayı göreceksiniz. Türk bankaları olarak baktığımızda tabii ki biz daha primliyiz. Dün itibarıyla Denizbank'ın piyasa değeri defter değerinin 2,4 katı... Şunu da ifade edeyim, bugün itibarıyla Denizbank'ın sadece binde ikisi piyasaya açık durumda. Bunun, tam değerini ne kadar ifade edeceğini sizin takdirinize sunuyorum. Ama şu an itibarıyla şunu bilmek lazım; evet 2,4 katıdır, evet hisselerin binde ikisi tedavül etmektedir.''

Satış olmama ihtimalinin mi yüksek olduğu yönündeki soruya Ateş, ''Burada Dexia, değerli bir aktifinde satış veya stratejik ortaklık sürecine girmiştir. Bir taraftan da kriz koşulları devam etmektedir. Böyle bir ortamda alıcı ile satıcının el sıkışması hadisesinden bahsediyoruz. Bu bir andır. Henüz şu saat itibarıyla o noktada değiliz'' karşılığını verdi.

Hakan Ateş, ''Şartlar o kadar ortada ki tabii ki herkes en iyi değeri bulmak ister. Her zaman için 'deve bir akçe, deve bin akçe' hadisesi vardır'' yorumunu yaptı.



-''Çarpan 3 ayda yüzde 6 arttı''-



Bir ay önce hem Türk bankaları hem yurt dışındaki büyük bankalar açısından fiyat defter çarpanının daha düşük olduğunun altını çizen Ateş, Denizbank'ın piyasa değeri defter değeri çarpanının 3 ayda yüzde 6 arttığını bildirdi.

Hakan Ateş, Denizbank'ın her zaman öz varlık getirisini piyasa ortalamasının üzerinde tutmaya ve daha fazla pazar payı almaya endeksli olduğunu vurgulayarak, ''Bundan asla milimetrik sapma yok. Ekonomideki genel büyümeye paralel, yaptığımız yegane değişiklik şube açma konusundaki planımızı revize etmemizdir'' dedi.

Ateş, ''Finansal rakamlarınızı Dexia'ya alıp gittiğinizde yürüyüşünüz değişiyor mu?'' şeklindeki soruyu ise ''Tabii ki itibarımız son derece yerinde. Onlar da çok memnunlar. Yürüyüşümüze dikkat ediyoruz. Biz efendi adamız'' diye yanıtladı.