Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı liderlerin Yunanistan kurtarmak için ikinci paket üstünde anlaşmalarının ardından petrol yaklaşık 9 ayın yükseğinde syerediyor.

Petrol vadelileri New York'ta 17 şubat cuma günü kapanışına göre yüzde 2.1 değer kazandı. Pazartesi günü Başkanlık Günü sebebiyle ABD'de işlem yapılmadı, kapanış fiyatı da oluşmadı. Avrupalı maliye bakanlarının Yunanistan'a 130 milyar euroluk (173 milyar dolar) yardım paketi üstünde anlaşmalarının ardından dünya petrolünün yarısının göstergesi olan brent petrolü Londra'da pek fazla değişim göstermeden seyrediyor.

Londra'daki VTB Capital analisti Andrey Kryuchenkov, konuyla ilgili "Petrol Yunanistan'ı kurtarılması üstüne fiyatlandı çünkü anlaşmanın onaylanması bekleniyordu. Brent petrol ise aşırı spekülasyondan dolayı fazla yükseldi. İran ve Suriye'de birtakım jeopolitik durumlar söz konusu. Fakat OPEC rekor oranda üretime gidiyor ve Libya'nın da üretimi artıyor." açıklamasında bulundu.

NYMEX elektronik işlemlerdeki bugün sonlanacak olan mart teslimli petrol vadelilerinin varili 17 şubat cuma gününe göre yüzde 2.2 kadar artışla 5 mayıs tarihinden beri en yüksek seviye olan 105.44 dolara yükselirken Londra saati ile 11.39'da 104.50 dolardan alıcı buldu. Daha aktif olan nisan kontratı ise yüzde 1.2 artışla 104.84 dolara yükseldi.

Londra'daki ICE Vadeli İşlemler Avrupa Borsası'ndaki nisan teslimli brent petrolün varili dün 15 haziran tarihinden beri en yükse seviye olan 121.15 doları gördükten sonra 46 sent ya da yüzde 0.5 düşüşle 119.49 dolardan alıcı buldu. Avrupalı kontratın Batı Teksas'ın kontratına farkı 14.65 dolar oldu.