Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri,ikinci kurtarma paketine karşın Yunanistan'ın borç sorununun süreceğine yönelik endişelerin etkisi ile kazançlarını geri verdi. Gösterge endeks Standard & Poor’s 500 (S&P 500) 2008'den bu yana en yüksek kapanış seviyesinin üzerine çıktıktan sonra tekrar gevşedi.

Dünyanın en büyük konut iyileştirme perakendecisi Home Depot Inc. ve ABD'nin ikinci en mağaza zinciri Macy’s Inc., karlarının tahminlerin üzerinde çıkmasının ardından en az yüzde 1.9 yükseldi. En büyük perakendeci Wal-Mart Stores Inc. ise, düşük fiyatların kar marjlarını daraltması sonrası yüzde 4.4 geriledi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.1 yükselerek, New York saati ile 10:04'te 1,362.31 puana çıktı. Dow Jones Endeksi ise 1.89 puan ya da yaklaşık yüzde 0.1'lik çıkışla 12,951.76 puana geldi.

Philadelphia'da PNC Wealth Management'ın şef yatırım yetkilisi James Dunigan, "Yunanistan'ın kurtarma paketi tekerleklerin otobüste kalmasını sağladı" dedi ve "Gidişat biraz daha sarsıntısız, ancak uzun dönemli sorunlar çözülmedi. Buna ek olarak, ABD'de piyasası biraz fazla yükseldi. Bu yıl gördüğümüz yükselişn ardından, küçük bir mola beni şaşırtmaz" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa maliye bakanları, Avrupa Merkez Bankası'nın karını kullanarak ve borçlanma kağıtlarından özel sektörün daha fazla zarar yazmasını sağlayarak, Yunanistan'ın 130 milyar euroluk (173 milyar dolar) kurtarma paketini onayladı. Uluslararası Para Fonu ve Avrupalı yetkililer tarafından yürütülen bir analizin en kötü durum senaryosuna göre, Yunanistan'ın borcu halen gayri safi iç hasılasının yüzde 160'ı seviyesine çıkabilir.

S&P 500 Endeksi bu yıl, politika yapıcıların Yunanistan'ı temettütten kotuyabileceğine ilişkin iyimserlik ve ABD'de imalat sanayi, konut ve işsizlik verilerinin güveni artıracak şekilde çıkmasının etkisi ile yüzde 8.3 yükseldi.