Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'deki büyüme sinyallerinin, Fed'in parasal genişlemeye gitme ihtiyacını azalttığına yönelik spekülasyon üzerine dolar, yen karşısda 80.08 yen seviyesinden 6 ayın en yükseğine işaret etti.

Yunanistan hükümetinin ikinci kurtarma paketini kazanması, borç takası ve kemer sıkma önlemlerini de Parlamento'nun onayına sunmasının ardından euro, yen karşısında 3 ayın en  yükseğinin yüzde 0.1 uzağında seyretti. ABD'de bugün açıklanacak olacak ve konut piyasasının istikrar sağlamaya başladığına işaret etmesi beklenen verilerin öncesinde dolar, yen karşısında 5. gününde de değer kazandı. Norveç  kronu, ham petrolün 9 ayın zirvesine çıkmasının ardından primlendi.

ABD ekonomisinin daha güçlü olmasının, faizlerden kaynaklanan avantajı yenden yana çevireceğini belirten Sidney'deki Barclays Capital'ın stratejistlerinden Gavin Stacey, risk iştahının da yenin gücünü azalttığını söyledi.

Dolar, yen karşısında yüzde 0.4 artışla 80.04 seviyesine çıktı. Dolar/Yen daha erken saatlerde 80.08 yen düzeyinden 4 Ağustos'tan bu yana en yükseğine işaret etmişti. Dolar, Nisan'dan bu yana en uzun süreli günlük değerlenmesini kaydetti. Euro, dün yen karşısında 106.01 seviyesinden 14 Kasım'dan bu yana en yükseğine ulaşmasının ardından bugün de yüzde 0.4 değerlenerek 105.97'den işlem gördü. Euro, dolar karşısında 1.3234'ten 1.3238'e çıktı.

ABD'de bugün açıklanacak olan ikinci el konut satışlarının Ocak'ta yüzde 1.1 artışla 4.66 milyon olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Bu rakam Mayıs 2010'dan bu yana en yüksek düzeye işaret ediyor.