Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs Group Inc., emtia getirileri için 12 aylık tahminini düşürürken, ham petrol ve altın tahminlerini sabit tuttu ve ham maddeler için tavsiyesini "overweight" olarak korudu.

Jeffrey Currie liderliğindeki analistler, bugünkü raporlarında, bankanın emtia getiri tahminini, fiyatların bu yıl ralli yapmasının ardından, yüzde 15'ten yüzde 12'ye düşürdü. Analistler, Brent petrolü ve altın için tahminlerini sırasıyla varil başına 127.50 dolar ve ons başına 1,940 dolar seviyelerinde tuttu. Brent petrolü bugün varil başına 121.54 dolar ve altın ons başına 1,756.50 dolar civarında seyrediyordu.

24 emtiayı içeren Standard & Poor’s GSCI endeksine göre, emtia grubu bu yıl yüzde 8.5 yükselerek son altı ayın en yüksek seviyesine çıktı. Fiyatlar, ABD ekonomisindeki güçlenmeden ve Çin Merkez Bankası'nın zorunlu karşılıklar faizini düşürmesinden destek buldu. Morgan Stanley de, 20 Şubat tarihli raporunda vurguladığı üzere, altında yukarı beklentiye sahip ve yılın ilk yarısında, arzın toparlanması ve talebin zayıflaması ile birlikte, petrol fiyatlarının düşmesini bekliyor.

Goldman, raporunda, " 'Değer' fırsatlarının çoğunu ardımızda bırakmamızla birlikte, 2012 yılında, daha fazla beklenen kazançlar için, temel göstergelere bakıyoruz. Bu göstergelerin, petrol kompleksinde merkezleneceğini düşünüyoruz" yorumunda bulundu. Petrol fiyatları dün, Yunanistan'ın ikinci yarım paketinin onaylanmasının ardından dokuz ayın zirvesine çıkmıştı. Altın ise bu yıl yüzde 12 yükseldi.

Raporda bankanın, fiyatların İran ve diğer bölgelerdeki arz sıkıntılarına duyarlı olmasından ve dünya ekonomik toparlanmasının hız kazanması ile birlikte OPEC'in atıl kapasitesinin "dip" seviyede bulunmasından dolayı, petrolde beklentilerinin yukarı yönlü olduğu kaydedildi.