Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mali krizdeki Yunanistan'ın kurtarma paketi, İtalya ve İspanya'daki tahvil faizlerini Euro dönemi zirvelerinden aşağı çeken ralliyi destekledi ve bölge liderlerine, yatırımcıları büyüme ve harcama disiplinini birlikte götürebileceklerine ikna etmek için zaman verdi.

Yunanistan problemlerinin birkaç aylığına masadan kalkmış olmasını olumlu bulan Paris'teki Axa Investment Managers'ın ekonomi araştırmaları müdürü Raphael Gallardo, Euro Bölgesi ve Avrupa Merkez Bankası'nın en azından iki ay gibi bir zaman kazandığını, bunun da kısa vadede risk varlıkları destekleyeceğini söyledi.

10 yıllık İtalyan tahvillerinin faizi bu yıl, Aralık sonundaki yüzde 7.1 seviyelerinden yüzde 5.5'in altına geriledi. İspanya'nın 10 yıllık tahvillerinin getirisi ise Kasım ortasındaki yüzde 6.7 ve 2011 ortalaması olan yüzde 5.4 seviyesinden yüzde 5.12'ye düştü.

Yunan hükümetinin kreditörleri, kendisine 130 milyar euroluk ikinci kurtarma paketini alma fırsatını sunan harcama kesintilerini uygulayacağına ikna etmesi gerekiyor. Diğer cephede Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy seçimlere doğru ilerlerken, İtalya Başbakanı Mario Monti'nin işgücü piyasasındaki reformlar için yasakoyucuların desteğini alması gerekiyor.

Anlaşmanın orta vadeli belirsizliği ortadan kaldırmış olsa da yatırımcıların görüşünün değişmesinin daha uzun zaman alacağını belirten Londra'daki F&C Asset Management'ın hazine tahvilleri müdürü Helen Roberts, insanların doğru vaatlerde bulunduğunu, şimdi de doğru işleri yerine getirmenin vakti olduğunu söyledi. Roberts, kemer sıkma önlemlerini uygulamanın zor olduğunu, Yunanistan'ın sözlerine rağmen hükümetin gerekeni yapmayabileceğine ilişkin endişelerin bulunduğunu savundu.