Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya paraları, Yunanistan'ın yeni finansal yardımının, Avrupa'daki borç krizinin küresel büyümeyi yavaşlatacağına ilişkin endişeleri gidermeye yetmemesi üzerine bugün de düşüş kaydetti. Asya paraları, Güney Kore wonu ve Filipin pezosu öncülüğünde değer kaybetti.

Euro Bölgesi maliye bakanlarının, Yunanistan'ın Mart ayındaki temerrüt riskini ortadan kaldırması için 130 milyar euroluk kurtarma kredisini onaylamasının ardından Güney Kore wonu 3 günlük yükselişine ara verdi ve MSCI Asya Pasifik Endeksi de geriledi. Petrol fiyatlarının da 9 ayın zirvesine tırmanması, enflasyonun hızlanacağı ve parasal genişleme imkanını sınırlayacağı spekülasyonunu destekledi. HSBC Holdings Inc.'in öncü göstergeleri de Çin'in imalatının Şubat'ta 4. kez küçülebileceğine işaret etti.

Piyasanın rahatladığını, ancak Yunanistan'ın kemer sıkma programlarını uygulama başarısına ilişkin şüpheleri olduğunu belirten Bank of Singapore Ltd.'ın Döviz stratejistlerinden Sim Moh Siong, petrol fiyatları konusunda da, büyümeye tehdit oluşturmasından ötürü endişelerin yeniden ortaya çıktığını söyledi.

Güney Kore wonu, ABD doları karşısında yüzde 0.3 değer kaybederek 1,126.20'ye geriledi. Filipin pezosu yüzde 0.3 zayıflayarak 42.78'e ve Endonezya rupisi de yüzde 0.1 düşüşle 9,060'a geri çekildi. Asya'da yen hariç en çok işlem gören 10 para biriminin hareketini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi yüzde 0.1 düştü.

İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Charlie Bean dün Yunanistan'ın ikinci kurtarma paketinin borç krizini sonlandırmaya yetmeyebileceğini söyledi. Citigroup Inc. ve Commerzbank AG'deki ekonomistler ise borç krizindeki ülkenin, sosyal kaosun artması ve seçimlerin yaklaşmasıyla, kemer sıkma programlarını uygulayamayabileceğini söyledi.