Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde ekonominin beklenmedik bir şekilde daraldığını gösteren veri, piyasaları olumsuz etkiliyor. Avrupa hisse senetleti düşüşünü ikinci güne taşırken, emtia fiyatları aşağı yönde hareket etti. ABD endeks vadeli kontratları düşerken, Alman tahvilleri değer kazandı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, New York saati ile 06:50'de yüzde 0.9 aşağıda seyrediyordu. Mart vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeksi yüzde 0.2 geriledi. Bakır yüzde 0.8 değer kaybetti. 10 yıl vadeli Alman tahvillerinin faizi dört baz puan gerileyerek yüzde 1.94'e indi ve dört günlük yükselişini tersine çevirdi. Dolar yen karşısında yüzde 0.7 düşüşle 80.31 yen seviyesine inerken, sterlin 16 önemli para biriminin 15'i karşısında düştü.

Euro Bölgesi'nde hizmet ve imalat sektörlerini birlikte gösteren bileşik satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Şubat ayında 49.7 seviyesine indi. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistler, bu verinin 50.5 seviyesinde egrçekleşmesini bekliyorlardı. HSBC Holdings Plc ve Markit'e göre, Çin'de imalat sanayi düşüşünü dördüncü aya da taşıyabilir. ABD'de ikinci el konut satışlarının ise Mayıs 2010'dan bu yana en yüksek seviyesine çıkması bekleniyor.

Londra'da Crossbridge Capital yatırım müdürü Manish Singh, "Avrupa'nın üzerinde halen resesyon bulutları dolaşırken, zayıf PMI muhakkak yatırımcıların bekleyişlerini olumsuz etkileyecek" dedi.