Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hollanda hükümeti, ABD ve Uluslararası Para Fonu IMF, Avrupa'nın kalıcı kurtarma fonu ESM'nin artırılmasını istiyor; Ancak Alman Hükümeti buna izin vermemeye kararlı görünüyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert, Çarşamba günü, Berlin'in 500 milyar euroluk ESM'nin genişletilmesi için bir neden görmediğini savunarak, "Alman hükümetinin tavrı ve görüşü değişmedi; ihtiyaç olduğunu düşünmüyoruz" dedi.

Ancak hükümetin diğer yakasında Merkel ve Alman maliye bakanı Wolfgang Schauble, IMF Başkanı Christine Lagarde ve Euro Bölgesi'nin diğer 16 üyesinin baskılarıyla daha zorlu bir platformda mücadele etmeye çalışıyor. Bu haftasonu yapılacak olan G-20 Maliye Bakanları zirvesinde ise Schauble, daha fazla baskıya direnmek zorunda kalabilir.

Avrupa Kurtarma Mekanizması'nın (EFSF) Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'i kurtarmasının ardından hâlâ kasasında ekstra 250 milyar eurosu bulunuyor. Almanya gibi Yunanistan krizinde daha sert bir tutum sergilemiş olan Hollanda Hükümeti, ifadelerini yumuşatarak, bu paranın ESM'ye eklenebileceğini söylüyor; ancak Almanya bu zamana kadar buna da karşı çıktı.

Kıdemli AB yetkilileri 1-2 Mart'taki zirvelerinde ESM'nin genişletilmesinde anlaşmalarının, onlara, piyasa tarafında hız ve güven kazandıracağını ümit ediyor. Birçok yetkili, zirvede Yunanistan'ın kurtarma paketi, ESM'nin genişletilmesi ve IMF kaynaklarının artırılması konularında uzlaşmanın, çok güçlü olumlu mesajlar vereceğine inanıyor. Ancak zirvenin düzenlemesinde yer alan yetkililer, Almanya'nın tutumundan endişe duyduklarını ifade ediyor.

Bir yetkilinin sözlerine yer veren Financial Times gazetesine göre, AB yasakoyucularının çoğunluğunun Yunanistan'ın yeni programının desteklemesi bekleniyor;  ancak yetkililer Yunanistan konusunun çetrefilli olmasından ötürü tüm karışıklıkları önlemek istiyor.

Almanya Başbakanı Merkel dün aynı zamanda, Euro Bölgesi'ni ayakta tutmak için mali disiplinin gerektiğini söyleyerek, Yunanistan'ın borçlarını azaltması için ülke üzerindeki baskılarını sürdüreceğini savundu.

Merkel, para birliği olan ülkelerin birbirlerine güvenebilecek durumda olması gerektiğini aktardı. Merkel, Yunanistan, Portekiz ve İrlanda'yı kurtarmanın doğru olduğunu, ancak herkesin ödevini yapması gerektiğini söyledi.