Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bugüne kadar hep sterlinin, Avrupalı paralar karşısındaki birebir eşitliğini kaybedeceğine yönelik 10 milyar dolarlık pozisyonuyla hatırlanan ünlü yatırımcı George Soros, bu kez bir para birliğini kurtarmanın yollarını arıyor.

Avrupa ve ABD'deki finansal kriz döneminde euronun, Avrupa için "varoluşsal bir kriz" hâline gelmesinden üzüntü duyan Soros, neredeyse tüm suçu da bir kişiye yüklüyor: Almanya Başbakanı Angela Merkel.

Daha önceki makalelerini derlediği koleksiyonunda Soros, Almanya Şansolyesi'nin mali disiplin ve yüksek işsizlikteki ısrarının Euro Bölgesi'ni "habis bir deflasyonist borç tuzağına" sürüklediğini savundu.

Soros'un uyarıları, Yunanistan'ın son kurtarma paketinin ekonomi ve Eski Dünya'nın siyasi güçlerine boyun eğdiremeyeceğini de hatırlatmış oldu.

Almanya'nın "güçlü bir para ve bütçe" istediği için suçlanamayacağını, ancak "farklı istekleri ve tercihleri olan diğer ülkeleri kendi katı kurallarına zorlamasının" suçlanabileceğini belirtti. Soros, Almanya'nın tutumuna örnek olarak ise kendi yatağına sığmayan insanların bacaklarını kesen mitolojik karakter Prukrustes'i verdi.