Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, şahsi görüşünün, önemli bir engelle karşılaşılmazsa Türkiye'nin büyümede 2012'de yüzde 5'i yakalamasının sürpriz olmayacağını bildirdi.

Sabancı, Holdingin Yıllık Paylaşım Toplantısında yaptığı konuşmada, 2012 yılının ilk aylarında tüm dünyada iyimserlik rüzgarlarının estiğini, en son alınan duyumlara göre, IMF'nin de dünyada 2012 büyüme rakamlarını yakında yukarı doğru revize edeceğinin beklendiğini belirtti.

Dünya ekonomisinde ''baharın gelişi'' beklentisinin kuvvetli olduğunu dile getiren Sabancı, dünyada geçen yıl yaşanan gelişmelere dikkati çekerek, bütün bunların Türkiye'yi etkilediğini, ancak buna rağmen ülkenin 2011 yılında yüzde 8'in üstünde bir büyüme gerçekleştirdiğini, bunun bir başarı hikayesi olduğunu söyledi.

2012'de Arap uyanışının etkilerinin devam etmesinin beklendiğini belirten Sabancı, ''Devrimler kolay olmaz. Ama istenilen yönde, yani daha fazla özgürlük ve ekonomik atılım ve paylaşım için ilerlerken, otoriter rejimlerin yerini de kanunsuzluk ve kaos ortamı almamalıdır. Bölgemizde, Suriye'de olanlar göstermektedir ki bu ülkede de artık dayanılabilecek nokta aşılmıştır. Arap Birliği ve Birleşmiş Milletler'in politika ve kararları yakından izlenmektedir'' şeklinde konuştu.

Arap uyanışının ekonomik etkilerinin 2012'de 2011'den daha fazla olmasını da beklemediklerinin altını çizen Sabancı, ''Bütün bu olumlu gelişmeleri üst üste koyunca, önemli bir engelle karşılaşmazsak, benim şahsi görüşüm Türkiye'nin büyümesinin 2012 yılında 5'i yakalaması açıkça sürpriz olmaz'' dedi.



-''Tasarruf, ekonomik olarak birinci ulusal önceliğimiz olmalı''

Güler Sabancı, Türkiye ekonomisinin kırılganlık göstermeye açık yönlerinin de bulunduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

''Türkiye'nin net sermaye ithal eden ve dolayısıyla cari açık veren bir ülke olması doğaldır. Ancak, hedefimiz, bu açığın makul düzeyde tutulması olmalıdır. Bir yandan cari açığı azaltıcı düzenlemeler yaparken, öte yandan bunun için daha fazla tasarrufu teşvik etmeliyiz. Bireyler, şirketler ve hükümet olarak hepimiz daha fazla tasarruf etmeliyiz. Bu, önümüzdeki yıllarda ekonomik olarak birinci ulusal önceliğimiz haline gelmelidir. Ülkemizin yakaladığı bu kalkınma performansını devam ettirmesi, dünyadaki kaynaklardan gereken payı ve yatırımı alması, sürdürülebilir ve istikrarlı büyümesi için atması gereken çok önemli adımlar da vardır.

Bunların en önemlisi yeni bir anayasadır. Yeni anayasa, Türkiye'nin gelişmesini sürdürülebilir kılmasının şartıdır. Yeni anayasayla ilgili, katılımcı bir süreçle ve çoğulculuğu kabul ederek çalışıldığını görmek bizi mutlu ediyor. Bu yıl, bu çalışmaların meyvesini vermesini diliyoruz.''



-''Hukukun üstünlüğü herkes için çok önemli güvence''

Türkiye'nin ciddi bir hukuk reformuna da ihtiyacı olduğunu vurgulayan Sabancı, ''Hukukun üstünlüğü kadın-erkek, yaşlı–genç, zengin–fakir, engelli–engelsiz, azınlık çoğunluk, yerli yatırımcı–yabancı yatırımcı, atanmış–seçilmiş herkes için çok önemli bir güvencedir. Bunun sağlanması da yine ülkenin en öncelikli işlerinden biridir'' yorumunu yaptı.

2012'de iş dünyasının güvence açısından önemli beklentilerinden birinin de gri alanları azaltan, kayıt dışı ile mücadeleyi sürdürülebilir kılacak vergi reformu olduğuna dikkati çeken Sabancı, ''Buna ek olarak, yeni Türk Ticaret Kanunu'nun belirtilen zamanda yürürlüğe girmesini dört gözle bekliyoruz. Bu, iç ve dış yatırımcı için güven ortamının devamı açısından çok önemlidir'' diye konuştu.



-''2011'de hedeflerimizi gerçekleştirdik''

Sabancı Topluluğu olarak 2011 yılında hedefleri gerçekleştirdiklerini, 2011 yılının Topluluk açısından yeniden ciddi büyüme ve değer yaratma yılı olduğunu belirten Güler Sabancı, karlılığı artırarak istikrarlı ve sürdürülebilir büyümeye devam ettiklerini bildirdi.

2012 planlarının da yine aynı paralelde olduğunun altını çizen Sabancı, ''Hatta ben arkadaşlarımın bazı planlarını biraz muhafazakar bile buluyorum'' dedi.