Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin kendi yerli kaynağını mutlaka üretmek zorunda olduğunu ifade ederek, ''Türkiye her bin dolarlık gayri safi milli hasıla oluşturmak için 290 litre civarında petrol eşdeğeri harcama yapıyor. Ama Avrupa'da bu 200'ler civarında. Japonya'da 100 litre civarında. Demek ki katedeceğimiz çok mesafeler var. Alacağımız çok yol var ve 2023 yılına kadar Türkiye en az yüzde 20'ler civarında yerli kaynak olarak gördüğü enerji tasarrufu ve enerji verimliliğini mutlaka buradan üretmek zorunda. Bu yerli kaynağı mutlaka oluşturmamız lazım'' diye konuştu.

Türkiye'nin enerji arzındaki doğal gazın katkısını hiç de yadsımadığını kaydeden Taner Yıldız, ''Önemli bir kaynak. Ama bizim yerli kaynaklarımıza mutlaka enerji tasarrufuyla beraber, başta kömür ve su olmak üzere rüzgar güneş ve jeotermal gibi kaynakları aynı şekilde değerlendiriyor olabilmemiz lazım. Bütün çalışmalarımız da bu yönde olacak'' ifadelerini kullandı.

Yıldız, ''Ben burada bu kadar dinamik ve girişimci sanayicilerimizi bulmuşken acizane bir tavsiyede bulunmak istiyorum'' diyerek, şöyle devam etti:

''Önümüzdeki yıllar enerji verimliliğiyle alakalı donanımların çok fazla kullanılacağı, gerek kanuni gerekse aldığımız eğitimle beraber, kendimizi zorunlu olarak hissedeceğimiz bir kullanım alanı oluşacak. Bu yüzden lütfen tasarrufu ilgilendiren her türlü yatırımı Bursa'da gerçekleştirin. Hem para kazanacaksınız, hem pazarı hazır bir sektöre atılmış olacaksınız. Mutlaka kendi dalınızda sektörünüzde başarınızı ispat etmek durumdasınız. O işlere bir yandan devam ediniz. Yani şunu öneriyorum. İster tekstilde olsun, ister otomotivde tasarruf ettiğiniz paraların mutlaka kendini daha hızlı amorti eden enerji tasarrufuyla alakalı kararları yerli yatırım olarak yapılması zorunlu hale gelecektir.''

Bölgedeki 8 ülkenin master planından sorumlu olan Türkiye olarak pazarın son derece geniş olacağını söyleyebileceğini dile getiren Bakan Yıldız, ''Herhangi bir satış problemi yaşamayacağımız tasarruflu lambalardan tutun beyaz eşyalara varıncaya kadar enerji verimliliği motorlarından tutun ki sürücülere varıncaya kadar... Bakın bugün uygulaması yapılmış. Bunu yaptığınızda böyle olacak demiyorum. Yaptık ve sonuçlarına ulaştık... 1,8 milyon lira para harcadık 11 ay içerisinde, 1,9 milyon lira oradan tasarruf elde ettik. Bugün kullandığımız motorların verimli motorlarla değiştirilmesi halinde dahi hiç artı bir şey yapmamıza gerek olmaksızın enerji tasarrufu elde edebiliyoruz. Ben bütün bunların bir kültür olarak toplumumuza yerleşmesine katkı koyacak olan bu eğitim merkezinin hayırlı olmasını diliyorum'' şeklinde konuştu.