Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel ekonominin söz sahibi ülkeleri Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin çözümüne daha fazla katkı yapmayı tartışırken, Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, krizin çözümü için "sihirli bir değneğin" olmadığını söyleyerek, Avrupa'yı başarılı görmenin her ülkenin çıkarına olduğunu savundu.

"En büyük gerçek sorun, İspanya ve İtalya'nın başarılı olup olamayacağı" diyen Zoellick, her iki ülkede de reformcu hükümetlerin olmasına ilişkin iyimserliğini dile getirdi ve bu hükümetlerin yalnızca mali disiplini sağlamakla kalmadıklarını, yapısal reformlara da el attıklarını ifade etti.

G-20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları haftasonu Meksika'da toplandı. Toplantıda, ABD, Çin ve Japon yetkililerin, Euro Bölgesi ülkelerinin borç krizinin çözümünde daha fazla dış yardım alması için, daha fazla çaba göstermesi gerektiğini söylemeleri gündeme oturdu. Uluslararası Para Fonu IMF, borçların sürdürülebilirliğine ilişkin endişelerin, dünyayı yeni bir resesyona sürükleyebileceği uyarısında bulundu.

Euro Bölgesi hükümetlerinin, Yunanistan'daki Mart'ta iflas etmesini önlemek için 130 milyar euro değerindeki kurtarma paketini onaylamasının ardından gözler artık daha çok İspanya ve İtalya'yı izler oldu.

Çin, Japonya, Brezilya ve Meksika, Avrupa'ya yardım etme konusunda olumlu bir tavır sergilese de, öncelikle Avrupa'nın adımlarını görmek istiyor.