Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Xiamen Üniversitesi ve National University of Singapure, Çin'in bu yılki büyümesinin Avrupa'daki borç krizinden ötürü yüzde 8.59'a gerileyebileceğini öngördü.

Cumartesi günü Pekin'de gerçekleştirilen bir forumda açıklanan tahminlere göre Asya'nın en büyük ekonomisi Çin'in büyümesi, toparlanmaya başlamadan önce ikinci çeyrekte yüzde 8.35 büyüme hızı ile dip yapabilir. Ülkenin ilk çeyrek büyümesinin ise yüzde 8.42 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Çin ekonomisi 2011'in son çeyreğinde yüzde 8.9 büyüme kaydetmişti.

Avrupa'daki borç krizinin ihracatlara zarar vermesi ve Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun emlak kontrollerini devam ettirmesi sebebiyle dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin büyümesi yavaşlıyor. Geçtiğimiz ay ihracattaki azalma ve zayıf krediler, ülkenin, sanılandan daha sert bir iniş yapabileceğine yönelik kaygıları artırdı.

Ortada birçok dışsal belirsizliklerin olduğuna dikkat çeken Çin Maliye Bakanı Yardımcısı Wang Yida, ülkenin ekonomik temellerinin güçlü olmasına rağmen, zayıf dış taleplerden kaynaklanan aşağı yönlü baskı konusunda dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.

Wang, hükümetin iç talebi desteklemek için yapısal vergi indirimlerini genişleteceğini ve enerji, eğitim ve teknoloji alanlardaki harcamalarını artıracağını aktardı.