Dış piyasalarda "petrol" sancısı
Uluslararası piyasalar, petroldeki yükselişin büyümeye olumsuz etkisinden endişeleniyor
Uluslararası piyasalar, enerji maliyetlerindeki yükselişlerin ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyeceği endişesini taşıyor. Asya hisse senetleri, 10 hafta ard arda yükselerek rekor kırdıktan sonra bugün gerilerken, Güney Kore para birimi won değer kaybetti. Japonya hisse senetleri, yenin dolar karşısında son dokuz ayın en düşük seviyesine inmesinden olumlu etkilenerek yükseldi.
MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 12:58'de yüzde 0.2 aşağıda seyrediyordu. Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.6 yükseldi ve Mart vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.1 geriledi. Won 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kaybederken, yen dolar karşısında toparlanmadan önce yüzde 0.6'lık bir kayıp yaşadı. Petrol son sekiz günde ilk kez aşağı yönde hareket etti ve yüzde 0.3 kayıpla varil başına 109.49 dolara indi.
Güney Kore Maliye Bakanı Bahk Jae Wan, yüksek petrol fiyatlarının, dünyanın en büyük beşinci petrol ithalatçısı Kore'de enflasyonu artırıp, hükümetin hedefinin üstüne çıkarabileceğini ve bunun da ekonomi üzerinde olumsuz etkisinin olacağını söyledi. Uluslararası Para Fonu Başkanı Christine Lagarde, bu haftasonu gerçekleştirilen G20 toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, dünya ekonomisinin, kırılgan finans sistemi, yüksek kamu ve özel kesim borçları ve yükselen petrol fiyatlarından dolayı "tehlike bölgesinin dışında olmadığını" kaydetti.
Sydney'de Paradice Investment Management Pty'den Matt Riordan, "Petrol fiyatları ne kadar yükselirse, tüketiciler o kadar frene basar ve bu da endişe verici" dedi ve "Avrupa'nın, büyük kurtarma anlamında daha yapması gerekenler var ve bazı taraflarca üzerinde anlaşma sağlanamayan noktarlar var gibi görünüyor. Bu da şimdilerde piyasaları olumsuz etkiliyor" değerlendirmesinde bulundu.