Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Bloomberg HT'de Ekoforum programına konuk oldu.

2012'de asgari yüzde 4'lük büyüme tahmin ettiklerini belirten Aydın, "Bu yıl ekonomideki büyümenin azalmasına paralel olarak bireysel kredilerdeki risk iştahının yüksek olacağını düşünmüyoruz. Asgari yüzde 4'lük büyüme tahmin ediyoruz, kredi hacmi de ona göre seyredecektir" dedi.

Kredi artışında ise yüzde 15-20 aralığında büyüme öngördüklerini ifade eden Aydın, "Likiditede ve dış borçta olumlu gelişmeler devam ederse ve Avrupa'da kriz konusunda iyileşmeler olursa bu bize pozitif yansıyacaktır" dedi. Türkiye'nin alternatif pazarlar arayan bir ülke olduğunu söyleyen TBB Başkanı, bankacılık sektörünün bir sorunla karşılaşacağını düşünmediklerini ifade etti.

Türk bankacılık sektörüne yeni oyuncular gelebileceğini belirten Aydın, sektörün Kuzey Afrika, Asya, Doğu Avrupa, Rusya'da oyuncu haline gelebileceğini vurguladı. Gelişmiş ülkelerin "SOS" verdiğini dile getiren Aydın, Türk bankalarının Mısır'a girmek için araştırma yaptığını açıkladı.

"BAĞIMSIZ ÜYEYE DEĞİL, AYRI STATÜYE KARŞIYIZ"

Sektör olarak Kurumsal Yönetim Tebliğinde, ağırlıklı olarak bağımsız üyelere diğer yönetim kurulu üyelerine tanınmamış birtakım özel statülerin verilmesine karşı olduklarını belirten Aydın, "Bizim itirazımız bağımsız üyeye değil, üyeye ayrı bir statü verilmesine" dedi. Bağımsız üye konusunda BDDK ve SPK'nın ortak karar vermesi gerektiğini dile getiren Aydın, bu konudaki şikayetlerini SPK'ya ilettiklerini ve konunun değerlendirildiğini ifade etti. Aydın, "SPK düzenleyici otorite, biz ona uyacağız ancak haklılığımızı anlatana kadar mücadele vereceğiz. Aslolan bankacılık sektörünü büyütmek ve çok ortaklı hale getirmektir" ifadelerini kullandı.

"2012'DE KARLILIK 2011'İN ÜZERİNDE OLACAK"

TBB Başkanı, Türk bankacılık sektörünün 2012'de 2011 yılının üstünde kar elde edeceğini belirtti. Aydın konuyla ilgili olarak, "2011 yılının ilk 2 çeyreğinde hacim yaptık ama çok kazanmadık, son çeyrekte daha çok kazandık çünkü net faiz marjı daha iyi. Net faiz marjını koruyunca dar büyümede bile karlılığımızın 2011'e göre daha olumlu etkileneceğini düşünüyorum. Sektörün yüzde 10 ve daha yukarı kar artışını yakalamasını bekliyorum" açıklamasını yaptı.