Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de iki şehrin, emlak kontrolleri konusunda merkezi hükümetinin muhalefetinin ardından geri adım atmış olmasına rağmen, yerel hükümetler, kazanç sağladıkları arazi satışlarını aşağı çeken emlak kontrolleirnin gevşetilmesi için bastırmayı sürdürecek.

Kazançlarının yüzde 30'unu arazi satışlarından sağlayan Wuhu ve Fashan kentleri, fiyatlara ve satışlara zarar veren bazı kontrolleri kaldırmaktan vazgeçti. Çin Başbakanı Wen Jiabao bir kez daha hükümetin, konutları ucuzlaştırma önlemlerinden vazgeçmeyeceğini tekrarladı. Ancak yerel hükümetler işin peşini pırakmıyor.

Yerel hükümetlerin şanslarını denediğini, ancak merkezi hükümetin şimdilik "hazır değiliz" dediğini belirten CLSA Asia-Pacific Markets'ın Şanghay'daki Çin makroekonomik stratejisti Andy Rothman, Pekin Hükümeti'nin, yerel hükümetlerdeki ortaklarının ikinci çeyrekte konut kontrollerini gevşetmesine izin vereceğini düşünüyor.

Bu, şimdiden olmaya başladı bile. Modern Çin'in kurucusu Sun Yat-sen'in memleketi Zhongshan, Ocak ayında konut satışlarının tavan fiyatını yükseltirken, Batı'daki Chongqing kenti de emlak vergisinin devreye girdiği asgari fiyatları artırdı.

Yetkililerin 5 Mart'ta Pekin'de  yıllık kongre için toplanmaya hazırlanırken, yönetimin iki kademesinin gerilime sahne olabileceği düşünüşüyor.

Çin'de 130 şehirde arazi satışları geçtiğimiz yıl yüzde 13 düşerek 1.9 trilyon yuana geriledi.