Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Güney Kore ve Japonya'da fabrika üretimlerinin tahmin edilenin üzerinde çıkmasının ekonomik büyüme beklentilerine destek olması sonucu,teknoloji şirketlerinin öncülüğünde,  son 7 ayın en yükseğine çıktı.

Asustek Computer Inc., notebook nakliyesinin yıl içinde yüzde 22 artacağını açıklamasının ardından,  Taipei'de, yüzde 7 değer kazandı. Inotera Memories Inc. ve Nanya Technology Corp., Japon Elpida Memory Inc.'in iflasını istemesinin ardından yüzde 6.9 ar yükseldi. Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co., Seul'da, 7 ayın en yükseğine çıktı

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, Singapur saatiyle 14:20'de yüzde 1'lik kazançla 1,079.92 puana çıkarak 3 Ağustos'tan bu yana en yüksek kapanışına yöneldi. Endeks bu ay yüzde 5.9 yükseldi ve böylece iki ay üst üste yükseliş gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Tayvan'da Taiex Endeksi yüzde 2 prim yaptı ve Güney Kore, Filipinler, Endonezya ve Jakarta Borsalarının gösterge endeksleri yüzde 1'in üzerinde artış gösterdi.

Manila'daki Bank of the Philippine Islands'dan Paul Joseph Garcia, "Asya'da gördüğümüz olumlu veriler, Amerika ekonomisinde daha hızlı büyüme beklentileri, Avrupa'nın dibe vurması küresel büyümenin devam edeceği görüşünü destekliyor. Hisse senedi değerlemeleri, sabit getirili menkul kıymetlere göre hala cazip ve hisse senedi piyasaları arasında, gelişen piyasalar en iyi getiriyi sağlayacak" şeklinde konuştu.

Açıkalanan verilere göre, Güney Kore üretimi, yüzde 0.5 lik düşüş tahminlerinin aksine, Ocak ayında yüzde 3.3 arttı. Japonya'da üretim, Bloomberg News'un anketindeki tahmin olan yüzde 1.5 artışın üzerine çıkarak yüzde 2 genişledi.