Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Eurogroup Başkanı Jean Claude-Juncker, Yunanistan'ın, kalkınmayla ilgili üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmekte başarısız olduğunu belirterek, bu konudaki reformların uygulanması için Atina'ya kayyum tayin edilmesini istedi.

Yunan medyasında çıkan haberlere göre, Alman Die Welt gazetesine verdiği demecinde Yunanistan konusuna değinen Juncker, ''Yunan ekonomisinin kurumsal yapılarının geliştirilmesi için AB'nin kayyum tayin etmesi görüşünü kuvvetle desteklediğini'' söyledi.

Juncker, Yunan hükümetinin, bugüne kadar diğer Avrupa ülkelerinde var olan ekonomiyle ilgili altyapıları oluşturmayı başaramadığını ifade ederek, ''Bu nedenle reformların uygulanmasını biz kendimiz (Avrupalılar) üstlenmeliyiz'' diye konuştu.

Bu arada, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Yunanistan'ın Euro'dan çıkmaya karar vemesi durumunda, bunun diğer ülkeler tarafından saygıyla karşılanacağını belirtti.

Schaeuble, Berlin'de bir ödül töreninde yaptığı konuşmada, Yunanistan'ı ima ederek, ''Eğer bir ülke Euro Kuşağı'ndan ayrılmaya karar verirse bu bizleri üzer ancak, bu ülkenin bu konudaki kararını saygıyla karşılarız'' dedi.

Diğer yandan, Almanya Ekonomi Bakanlığı'nın, Yunanistan'a yardım konusuyla ilgili hazırladığı bir raporunda, ''Yunanistan'ın, Almanya'nın sunduğu yardımı kabul etmekte istekli olmadığı ve ayrıca bunu kabul edebilecek durumda da bulunmadığı'' belirtildi.

Alman Süddeutsche Zeitung gazetesinde yer alan bir habere göre, Almanya Ekonomi Bakanı Philipp Rösler'in, Ekim'de 70 Alman işadamıyla birlikte Atina'ya gerçekleştirdiği yardım amaçlı ziyaretin sonuçlarının kaydedildiği raporda, Almanya'nın yardımlarının, Yunan tarafının yetersizliği nedeniyle hayal kırıcı noktada bulunduğu belirtilerek, ''Bu gelişme, Almanya tarafından kabul edilemez'' ifadeleri yer aldı.



-Yunan doğalgaz şirketine Gazprom ilgisi

Bu arada, Bakanlararası Özelleştirme Kurulu'nun, özelleştirme kararı aldığı Yunan Doğalgaz Şirketi'ne (DEPA) Rus doğalgaz şirketi Gazprom'un, satın alma konusunda ilgi gösterdiği bildirildi.

Rus doğalgaz şirketi Gazprom Başkanı Alexander Medvedev, dün Yunanistan Enerji ve İklim Değişikliği Bakanlığı'yla görüşmesinde yaptığı açıklamada, Rus doğalgaz şirketinin, DEPA'yı satın alma konusuyla ilgilendiğini belirtti.

Yunan basınında yer alan haberlere göre, Azerbaycan petrol şirketi SOCAR ile Türk şirketi BOTAŞ'ın da DEPA hisselerini satın alma konusuna ilgi gösterdiği ifade ediliyor.

Ayrıca, daha önce Katar Emiri de QPI'ın (Qatar Petroleum International), DEPA'nın özelleştirilmesine katılmaya yönelik ilgisini ifade etmişti.

Bakanlararası Özelleştirme Kurulu, DEPA'nın devlete ait hisselerinin tümünün (yüzde 65) ve Doğalgaz Sistemi İdaresi (DESFA) hisselerinin yüzde 34'ünün satış işlemlerini başlattı. Bu konudaki ilgi çağrısının yayınlanmasının ardından iki gün içerisinde satışa başlanılacak.

DEPA'nın 300 milyon avroluk nakit paraya sahip olduğu, DESFA'nın 2011 yılı karlarında büyük artış kaydedildiğini açıklandı. Açıklamaya göre vergilerle birlikte tüketimden elde edilen net kazanç 2010 yılına kıyasla yüzde 150 oranında artış kaydetti ve 86 milyon euro olarak şekillendi.