Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de imalat Şubat ayında 3. ayında da üst üste ilerleme kaydederek, Avrupa'daki borç krizi ve soğuyan yurtiçi emlak piyasasına rağmen dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin hız kazandığına işaret etti.

Çin'in resmi istatistik kurumu ve lojistik federasyonu, satın alma yöneticileri PMI endeksinin Ocak'ta 50.5'ten Şubat'ta 51.0'a çıktığını açıkladı. 50'nin üzerinde rakamın genişlemeye işaret ettiği endeks, Eylül'den bu yana en yüksek seviyesine işaret etti. Beklenti, PMI endeksinin 50.9 olarak gerçekleşeceği yönündeydi. Ancak yılın ilk ayındaki rakamların 1 haftalık Çin Yeni Yılı tatili sebebiyle sapmalara sebebiyet verebilir.

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisinden gelen PMI rakamları ve dün açıklanan Japonya ve Güney Kore'deki artışa işaret eden sanayi üretimi verileri, ABD'deki toparlanmanın da güçlenmesi ve Avrupa'nın borç krizini kontrol altına almaya çabalamasıyla birlikte küresel büyümenin hızlandığı sinyallerini güçlendirdi.

Çin'deki hisse senetleri Şubat'ta yüzde 5.9 artış kaydederken, Asya Borsaları da dün China Shipping Container Lines Co.'nun kazançlarının öncülüğünde boğa piyasasına girdi.

Singapur'daki ING Financial Market'ın baş Asya ekonomisti Tim Condon, PMI raporunun, Avrupa'daki çalkantıların azalmasıyla, "artan talebin Asya'da ihracat öncülüğünde ekonomik aktiviteyi artıracağı"na ilişkin görüşü de desteklediğine dikkat çekti.