Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de imalat sanayi verisinin beklenenden iyi çıkmasının, para politikasını daha da gevşetmek için ilave adım atılacağı beklentilerini azaltması, uluslararası piyasaları etkiliyor. Asya hisse senetleri düşerken, Avustralya doları yükseldi ve altın son üç yılın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdikten sonra toparlandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:14'te yüzde 0.6 aşağıda seyrediyordu. Düşüşte ham madde üreticilerine gelen satışlar etkili oldu. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.6 geriledi. Avustralya para birimi yüzde 0.2 yükseldi ve dolar önemli para birimlerinin büyük kısmı karşısında değer yitirdi. 10 yıl vadeli Avustralya tahvillerinin faizi sekiz baz puan yükselerek yüzde 4.05'e tırmandı. Altın, dünkü yüzde 4.9'luk düşüşün ardından yüzde 1.3 yükseldi.

Fed Başkanı Ben S. Bernanke, dün Kongre'de yaptığı konuşmada, parasal teşviklerin korunacağını söylerken, yükselen benzin fiyatlarının enflasyonda geçici bir yükseliş getireceğini ve işsizlikteki düşüşün beklenenden daha hızlı gerçekleştiğini kaydetti. Çin'de imalat sanayi üçüncü ayında da iyileşme yönünde hareket etti ve bugün açıklanacak olan ABD ISM imalat sanayi verisinin son sekiz ayın en yüksek seviyesine çıkması bekleniyor.

Core-Pacific Yamaichi International Ltd. araştırma müdürü Castor Pang, "ABD ekonomisi toparlanmaya devam ederken ve Çİn hala genişlerken, para politikasının daha da gevşetilme ihtimali düşük" dedi.