Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Fed'in, ekonomideki ilerlemeler üzerine daha fazla parasal genişleme sinyali vermekten kaçınması üzerine dolar talebi arttı; Asya paraları, Tayland bahtı öncülüğünde yönünü aşağı çevirdi.

Teknik göstergelerin, Asya'nın Şubat ayında en çok kazananı olan Tayland bahtının düşüşe geçeceğine işaret etmesi üzerine baht, Ekim'den bu yana en sert düşüşüne yöneldi. Malezya ringgiti ve Endonezya rupisi, Fed Başkanı Ben Bernanke'nin ABD'de faizlerin 2014'ün ilerleyen zamanlarına kadar düşük seyredeceğini yeniden tekrarlaması, ancak parasal genişlemeye ilişkin bir açıklamada bulunmamasının ardından 2 gündür devam eden yükselişlerini sonlandırdı.

Son günlerde Asya paralarının çok hızlı değerlendiğini ve yatırımcıların şimdi büyük ihtimalle kâr realizasyonu yapmak istediğini belirten Sumitomo Mitsui Banking Corp.'un traderlarından Kozo Hasegawa, Bernanke'nin açıklamalarının dolarda da bir miktar geri alıma neden olduğunu söyledi.

Tayland bahtı, ABD doları karşısında yüzde 0.7 düşüşle 30.47 seviyesine geriledi. Ringgit yüzde 0.3 kayıpla 3.0000'e ve rupi de yüzde 0.4 zayıflayarak 9,098'edüştü. Yuan yüzde 0.09 değer kaybederek 6.2994'ten işlem gördü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün yüzde 0.4 gerilerken, Dolar Endeksi de 3 ayın en düşük seviyesine işaret etti. Fed dün ABD ekonomisinin Ocak ve Şubat'ın ilk günlerinde "vasat ve ılımlı" arasında büyüdüğünü açıkladı.