Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

RWC Partners Ltd. ve UBS AG'ye göre, Avrupa Merkez Bankası (AMB), rekor miktardaki kredi programının uzun fonlama maliyetlerini üzerindeki aşağı yönlü etkisinin görülmeye başlanması ile birlikte, iki yıl vadeli İspanyol ve İtalyan tahvillerinin faizlerini aşağı itmedeki başarısını daha da artırmaya hazırlanıyor.

İki yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi, AMB'nin borç krizini kontrol altına almak için bölge bankalarına 1 trilyon euronun (1.33 trilyon dolar) üzerinde fon aktarması ile birlikte, Kasım ayındaki euro dönemi zirvesinden yaklaşık altı yüzde puanı düşerek yüzde 2.11'e geriledi. İspanya'nın iki yıl vadeli tahvillerinin faizi 11 gün üst üste düştü ve bunun sonucu 10 yıl vadeli tahvillerin faizi ile arasındaki fark Temmuz 2009'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Londra merkezli varlık yönetim şirketi RWC Partners'tan Peter Allwright, "Ralli eğriyi yukarı yönde hareket ettirecek" dedi ve İtalya ve İspanya'nın en yakın vadeli tahvillerinin hali hazırda ne kadr yükseldiğine bakın. Yukarı yönde daha kapasite kaldı mı?" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Merkez Bankası dün 800 Avrupa bankasına toplam 529.5 milyar euro tutarında 3 yıl vadeli kredi sağladı ve bu miktar, Aralık ayında gerçekleştirilen ve 523 finans kuruluşuna sağlanan ilk tur kredi miktarı olan 489 milyar euronun üzerinde gerçekleşti. Uzun vadeli refinansman operasyonu (LTRO) olarak adlandırılan bu imkan ile, bankalar şu anda yüzde 1 ile rekor düşük seviyede bulunan Avrupa Merkez Bankası'nın politika faizi ile borçlanabiliyor ve bu fonları İtalyan ve İspanyol borçlanma kağıtları gibi yüksek getirili varlıkları satın almada kullanabiliyor.