Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, Çin'in sıkı para politikalarının ekonomik büyümeyi sınırlandıracağı endişeleriyle ve Elpida Memory Inc. ile ilgili. hisselerinin gösterge endeksini aşağıya çekmesiyle son 7 ayın yükseğinden düştü.

Japon Elpida'dan 153 milyon Tayvan doları alacağı olan Powertech Technology Inc., Taipei'de 2 gün üst üste rekor düşüş gerçekleştirdi. Elpida, bu hafta iflas için başvurdu. Çin'de gayrimenkul geliştirme şirketi olan Country Garden Holdings Co., iskontolu fiyattan hisse satma planları nedeniyle Hong Kong'da yüzde 7.7 düştü. Çin'de, konut piyasasına getirilen kısıtlamalardan sonra konut fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak, gayrimenkul hisseleri de düştü.

MSCI Gelişen Piyasa Endeksi, Singapur saatiyle 14:40 da yüzde 0.7 değer kaybederek 1,072.03 puandan kapandı ve böylece 2 gün üst üste yüzde 2.2 lik kazançını tersine çevirdi. Hang Seng China Enterprises Endeksi, Çin imalat sanayinin büyüdüğünü gösteren veriye rağmen yüzde 1.8 düştü. Hindistan'da Sensex Endeksi, beklenden büyük bir bütçe açığının Merkez Bankası'nın faizleri düşürme ve büyümeyi hızlandırma faaliyetlerini baltalayacğı endişesiyle yüzde 1.2 değer kaybetti.

Singapur merkezli ABN Amro Private Bank'da Asya hisse senetleri araştırma müdürü Daphne Roth verdiği bir telefon röportajında "Yatırımcılar soluklanıyor.Güçlü ralli sonrası konsolidasyon olabilir" şeklinde konuştu.

Bu yıl gelişmiş ülkelerin MSCI Dünya Endeksi yüzde 12 artarken MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 17'lik bir çıkış gerçekleştirdi. Bloomberg'in verilerine göre; MSCI Dünya Endeksi tahmin edilen karın 11 kat üzerinde değerlenirken son 4 yılın 11.8 lik ortalamasının altında kaldı.