Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde enflasyon Şubat ayında, ekonomi resesyona yönelmesine karşın, Orta Doğu'daki siyasi tansiyonun petrol fiyatlarını yükseltmesinin ardından hızlandı.

17 üyeden oluşan Euro Bölgesi'nde enflasyon, Ocak ayındaki yüzde 2.6 seviyesinden Şubat ayında yüzde 2.7'ye yükseldi. Bloomberg News'un anketine göre, enflasyonun yüzde 2.6'da seviyesinde çıkması yönündeydi. Öte yandan, diğer açıklanan veriye göre, Euro Bölgesi işsizlik oranı Ocak ayında yüzde 10.7'ye yükselerek 14 yılın zirvesine çıktı.

Avrupa ekonomisi, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelerin bütçe kısıntılarını artırması ile birlikte istihdam ve tüketici talebinin azalması nedeniyle geçen yılın dördüncü çeyreğindeki ekonomik daralmanın ardından güç toplamakta zorluk çekebilir. Ekonomistler, ham petrol fiyatlarının son bir yılda yüzde 23 arttığını ve şirketlerin önümüzdeki aylarda fiyatları yükseltmede zorluk çekebileceğini kaydediyorlar.

Londra'da IHS Global Insight baş Avrupa ekonomisti Howard Archer, "Petrol fiyatlarındaki gelişmeler, gelecekteki Euro Bölgesi tüketici fiyatları gelişmelerinde kilit faktör olacak" dedi ve "Ancak zayıflayan ekonomik aktivite ve yüksek ve artan işsizliğin mevcut fiyat baskılarını sınırlama ihtimali halen sürüyor" değerlendirmesinde bulundu.

Euro Bölgesi ekonomisi, 2011 yılında yüzde 1.4 genişlemesinin ardından, Avrupa Komisyonu'ndan 23 Şubat'ta yapılan açıklamaya göre, bu yıl yüzde 0.3 daralabilir. Avrupa'nın en büyüğü olan Almanya ekonomisinin 2012 yılında yüzde 0.6 büyümesi bekleniyor. Komisyon, Belçika, Yunanistan, İspanya, İtalya, Güney Kıbrıs ve Hollanda'da daralma bekliyor.