Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

İMKB Başkanı İbrahim Turhan, Dubai ve Abu Dabi Borsaları ile işbirliği için prensip olarak anlaştıklarını, Mısır borsası ile de benzer bir anlaşma yapmak için çalışmalara başladıklarını belirtti.

Turhan, Arap-Türk Bankacılık ve Finans Forumu'nun ikinci gününde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2001 yılında ciddi bir kriz yaşadığını hatırlatarak, 2001 sonrasında iyi tasarlanmış, kapsamlı bir iktisadi programın hayata geçirildiğini, bunun sağlıklı mali altyapı oluşturduğunu anlattı.

Bankacılık ve finans sektörünün başarılı durumda bulunduğuna değinen Turhan, Türkiye ekonomisinde büyük fırsatlar olduğuna işaret ederek, bankacılık faaliyetlerinin ve bankaların kurumsallaşma ve kurumsal yönetişim açısından başarılı olduğunu kaydetti.

Turhan, dünya ekonomisinde belirleyici olan gelişmelere değinirken, vergi cennetlerinin ortadan kalkmasıyla yeni finans merkezlerinin ortaya çıktığını, gün geçtikçe çok varlıklı platformlara geçiş olduğunu dile getirdi.

İMKB'nin toplam işlem hacminin 400 milyar dolara eriştiğini, günlük işlem hacminin 1,1 milyar dolara ulaştığını belirten Turhan, ''Bir arada hareket edebilirsek ve bölge içi bir yapılanmaya gidebilirsek 1 artı 1, 5'e bile denk düşebilir. Biz, hızla büyüyoruz, gelişiyoruz. Siz bizle yakın olun, hem daha hızlı ilerleyelim hem daha fazla mesafe katedelim'' dedi.

Turhan, genel olarak Türkiye'deki sermaye piyasalarının, reel sektördeki ihraççılar için destek sağlayacak kuvvette olduğunun altını çizerek, sermaye piyasalarının sadece reel sektöre finansman sağladığı için değil, ortamın kalitesini ve niteliğini artırmak açısından önem taşıdığını söyledi.



-''Yeni sukuk ihraçları hazırlık aşamasında''-



Yeni sukuk ihraçlarının hazırlık aşamasında olduğuna da değinen Turhan, ''Abu Dabi ve Dubai ile ortak bir endeks oluşturacağız. Sadece dikey değil yatay entegrasyon için de ortaklıkların arayışındayız. Ben gerçekten bu bölgeye inanıyorum. Şu anda durağan olan potansiyeli harekete geçirmek gerekiyor'' diye konuştu.

Turhan, bölge içi işbirliği konusunda sağlıklı mekanizmalara ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, bu mekanizmaların gerçekçi, ihtiyaçları giderir nitelikte, her iki tarafın kazançlı çıkabileceği ve sürdürülebilir olması gerektiğini söyledi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Turhan, Dubai ve Abu Dabi borsaları ile işbirliği için prensip olarak anlaştıklarını, Mısır borsası ile de benzer bir anlaşma yapmak için çalışmalara başladıklarını bildirdi.

Turhan, sukuk konusunda özel sektör kuruluşlarının çalışmaları olduğuna dair bilgi aldıklarını dile getirdi.

İbrahim Turhan, İMKB'nin şirketleşme çalışmaları konusunda Sermaye Piyasası Kanunu'nun çıkması gerektiğini kaydetti.