Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya'da halk bugün devlet başkanlığı seçimi için, canlı yayın yapan kameralar önünde oy vermeye giderken, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in bu akşam zaferini ilk turda ilan edeceği tahmin ediliyor.

Ülke genelinde 109 milyon seçmen 96 bin merkezde oy kullanırken, 9 değişik saat diliminin olduğu Rusya'daki oy verme işlemi dün TSİ 22.00'de uzakdoğu bölgesindeki Kamçatka ve Magadan'da başladı. Yurt dışında yaşayan 1,8 milyon Rus vatandaşı da bulundukları ülkelerdeki Rus Büyükelçiliklerinde oylarını kullanırken, geçen yıl Aralık ayındaki parlamento seçimlerindeki yolsuzluk iddialarının ardından ilk defa bu seçimde sandıkların bulunduğu yere iki kamera yerleştirildi.

Seçim merkezlerindeki oy verme işlemleri kameralar sayesinde internetten canlı izlenebilirken, kamera sisteminin yaklaşık 500 milyon dolara mal olduğu belirtildi.

Rus haber ajansı RİA Novosti, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bulunan Rus kozmonotların da özel bir iletişim sistemi sayesinde oyunu kullanabildiğini belirterek, seçimi uluslararası kuruluşlardan da 700 gözlemcinin izlediğini duyurdu.

Devlet başkanlığı seçimindeki oy verme işlemi dün TSİ 22.00'de Magadan ve Kamçatka'da başlarken, ülkenin en batısında bulunan Kaliningrad'da TSİ 19.00'da sona erecek.

Rusya'da daha önce 4 yıl olan devlet başkanının görev süresi, yapılan anayasal değişiklikle 6 yıla çıkarılırken, Kremlin için verilen mücadelede Putin'in rakiplerini Komünist Parti Başkanı Gennadiy Züganov, aşırı milliyetçi Liberal Demokratik Parti Başkanı Vladimir Jirinovski, Adil Rusya Partisi Başkanı Sergey Mironov ve milyarder iş adamı Mihail Prohorov oluşturuyor.

Putin, devlet başkanı olması halinde mevcut Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'i başbakan olarak atayacağını açıklamıştı.