Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'in 2004'ten bu yana en yavaş büyüme oranını hedeflemesi üzerine Asya Borsaları düşüşe geçti. Endeksi en uzun süreli haftalık kazanç dönemine taşıyan geçtiğimiz haftadaki kazançlar da azaldı.

Çin'in piyasa değeri bakımından en büyük ikinci bankası China Construction Bank Corp. yüzde 2 düştü ve MSCI Asya Pasifik Endeksi'ndeki düşüşe öncülük etti. Endeksteki düşüşte etkili olan en büyük 3. faktör ise dünyanın en büyük maden şirketi BHP Billiton Ltd.'ın metal fiyatlarındaki değer kaybıyla yüzde 0.8 gerilemesi oldu. Hiwin Technologies Corp., Şubat'taki konsolide edilmemiş satışlarının yıllık bazda yüzde 23 azaldığını açıklamasının ardından  yüzde 6.9 değer kaybetti.

Asya'nın şu anda yavaşlama döneminde olduğunu belirten Russel Investment Group'un Asya Pasifik Bölgesi baş yatırım stratejisti Andrew Pease, piyasada boğa olmak için zor bir dönem olduğunu söyleyerek, "Avrupa'daki aşırı finansal risk azalmış olsa da, bölge hâlâ büyük resesyon yaşayacak. Avrupa, Çin'in en büyük ihracat pazarı; bu da risk rallisinin ne kadar süreceğine ilişkin iyimserliği baltalıyor" dedi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8 düşüşle 127.16 puana geriledi. Endeks geçtiğimiz 11 haftada ABD ekonomisindeki toparlanma ve Çin'in para politikasındaki gevşeme sinyalleriyle artış kaydederek, rekor düzeyde haftada yükselmiş oldu. Endeksteki hisseler tahmini kazançlarının 14.9 katından fiyatlanırken, bu oran Standard&Poor's 500 Endeksi için 13.1 ve Stoxx Europe 600 Endeksi için 11.1 katı olarak seyrediyor.

Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.8 düşüş kaydetti, Güney Kore Kospi Endeksi ise yüzde 0.9 geriledi.