Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Hükümeti'nin büyüme hedefini indirmesinin, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin parasal genişlemeye gideceği spekülasyonunu gölgelemesi üzerine Çin'deki hisseler geri adım attı.

Çin'in otomobil satışlarının yavaşladığı yönündeki spekülasyon üzerine SAIC Motor Corp. 4 ayın zirvesinden gevşedi. Ülkenin en büyük petrol şirketi PetroChina Co., geçtiğimiz yılki kayıplarının beklentinin üzerinde olduğunu açıklamasının ardından yüzde 1 değer kaybetti. China North Optical-electrical Technology Co., Çin'in bu yıl savunma harcamalarını yüzde 11.2 artırmayı planladığını söylemesinin ardından savunma şirketleri arasındaki kazançları sürdürdü.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.4 düşüşle 2,451.93 puana geriledi ve yüzde 0.4'e varan kayıplarını sildi. CSI 300 Endeksi yüzde 0.3 kayıpla 2,672.33 puandan işlem gördü. Çin Başbakanı Wen Jiabao, bugün ulusal kongrenin açılışında büyüme hedefini yüzde 7.5'e düşürdüklerini açıkladı ve hükümetin proaktif bir mali politika ve dikkatli bir para politikası yürütmeye devam edeceklerini tekrarladı.

Hükümetin daha düşük ekonomik büyüme konusunda daha hoşgörülü olmasına rağmen, bunun  yasa koyucuların sıkılaştırmaları gevşetmesi ihtimalini artırdığına dikkat çeken Dazhong Insurance Co.'nun Şanghay'daki fon yöneticilerinden Wu Kan, Çin'de hâlâ yatırım fırsatları olduğunu belirtti.

Şanghay Bileşik Endeksi geçtiğimiz hafta yüzde 0.9 artışla kazançlarını 7. haftasında da genişletmiş ve Temmuz 2009'dan bu yana en uzun süreli kazanç dönemine işaret etmişti. Endeks bu yıl merkez bankasının 18 Şubat'taki munzam karşılık oranlarındaki indirimini sürdüreceği spekülasyonuyla yüzde 11 yukarıda seyrediyor.