Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Çin'in 2012 yılı için büyüme hedefini aşağı çekmesi ve Euro Bölgesi'nde imalat sanayi ve hizmet sektörü üretimlerinin beklentileri yaklayamaması sonucu değer kaybetti. ABD endeks vadeli kontratları ve Asya hisse senetleri de düştü.

Rio Tinto Group, bakır fiyatlarındaki düşüşün etkisi ile yüzde 23 değer kaybetti. Avrupa'nın en büyük ikinci petrol şirketi BP Plc, 2010 yılında Meksika Körfezi'ndeki petrol sızıntısından etkilenenlerle 7.8 milyar dolar tutarında anlaşmaya varması sonrası yüzde 2.1 yükseldi. Yazılım şirketi Misys Plc, CVC Capital Partners Ltd. ve ValueAct Capital'in şirket için ortak bir nakit teklifi için çalıştıklarını açıklamasının ardından yüzde 6.6 değer kazandı.

Stoxx 600 Endeksi yüzde 1 düşerek, Londra saati ile 09:07'de 264.67 puana geriledi ve geçen haftaki yüzde 0.9'luk kazancını geri verdi. Gösterge endeks bu yıl yüzde 8.3'lük bir ralli gerçekleştirdi. Mart vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı bugün yüzde 0.6 gerilerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.9 düştü.

Çin bu yıl için büyüme hedefini yüzde 7.5'e çekerek 2004 yılından bu yana en düşük seviyesine indirdi. Hükümet ayrıca, 2012 yılı için enflasyon tahminini, 2011'dekine göre değiştirmeyerek yüzde 4'te bıraktı.

Euro Bölgesi'nde hizmetler ve imalat sanayi üretimi, bölge ekonomisinin geçen yılın dördüncü çeyreğindeki gerilemesinin ardından toparlanmakta güçlük çekmesi ile birlikte, Şubat ayında beklenenden daha fazla daraldı.

Hisse senetlerinde kazançlar bu hafta, piyasanın kaç tane özel sektör yatırımcının tarihin en büyük borç yapılandırması olan Yunanistan borç takasını onaylayacağını görmek istemesinden dolayı sınırlı kalabilir.