Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Putin'in dün Medvedev'in ardından yaptığı teşekkür konuşmasındaki görüntüleri izleyen gazeteciler Putin'in konuşma sırasında casusluk yıllarından kalan duygularına hakim olma özelliğini bir tarafa bırakıp gözleri yaşlı bir şekilde konuştuğunu fark ettiler.

Sahnedeki gözyaşları Rusya genelinde yeni bir tartışmaya yol açan Putin için medyanın bir bölümü, bunun gözyaşı olmadığını, aşırı soğuk havadan kaynaklanan bir durum olduğu görüşünü dile getirdi.

Komsomolskaya Pravda gazetesi muhabiri Alaksandır Gamov, bu soruyu doğrudan Putin'e sordu.

Putin, Gamov'un, ''Vladimir Vladimiroviç, Kızıl Meydan yakınında taraftarlarınızın karşısına çıktığınızda yanaklarınızda gözyaşları vardı. Bunlar gerçekten gözyaşları mıydı?'' sorusuna, ''Evet, gözyaşları gerçekti. İnançtan ağladım'' karşılığını verdi.

Gözyaşları içinde dün gece sahneye sahneye çıkan Putin, 100 bin kadar taraftarına hitaben ''Size kazanacağız dedim ve kazandık. Rusya'yı bölmek isteyenlere izin vermedik'' demişti.

Seçimin Rusya'nın siyasi bağımsızlığı için bir test olduğunu belirtip, herkesi halkın ve anavatanın çıkarları etrafında birleşmeye çağıran Putin, ''Kusursuz bir zafer kazandık. Tahrikleri organize etme girişimleri Rus devletini yıkamayacaktır'' diye konuşmuştu.

Seçimi adil bir mücadele sonucunda kazandıklarını belirten Putin, ''Bu ülkenin her köşesinde bizi destekleyen herkese çok teşekkür ediyorum. Biz kazandık. Biz açık ve adil bir seçimde kazandık. Büyük Rusya'ya 'evet' diyen herkese teşekkürler. Ezici sayıda seçmenin ezici desteğiyle net bir zafer elde ettik. Dürüst ve sıkı şekilde çalışacağız. Zafer Rusya'nındır'' demişti.

Putin dünkü seçimin sadece bir başkanlık seçimi olmadığını, bunun Rus halkı için son derece önemli bir sınav olduğunu belirterek, şunları söylemişti:

''Bu hepimiz için, halkımız için son derece önemli bir sınavdı. Bu bağımsızlığımızın ve siyasi olgunluğumuzun sınavıydı. Bize kimsenin dayatmada bulunamayacağını gösterdik. Hiç kimse hiçbir şeyi dayatamaz. Halkımızın yenilik arzusu ve Rus devletini yıkıp, iktidarı zorla elde etmek amacı güden siyasi provokasyon arasındaki farkı ayırt edebildiğini çok net şekilde gösterdik. Rus halkı bugün bu tip senaryo ve seçeneklerin bizim topraklarımızda geçerli olmadığını gösterdi. Asla geçerli olmayacak.''