Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Hristiyan Demokrat Birlik partisi (CDU) milletvekili Karl-Georg Wellmann, hükümetlerinin ülkelerinde yaşayan Türklerin can güvenliğini sağlamak için elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi.

Rusya'daki devlet başkanlığı seçimini izlemek için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından gözlemci olarak görevlendirilen Wellmann, A.A'nın Türk-Alman ilişkileri konusundaki sorularını yanıtladı.

Wellmann, Almanya'da ırkçılar tarafından öldürülen Türk vatandaşlarıyla ilgili bir soru üzerine, bunun son derece kötü bir olay olduğunu belirterek, ''Aslında onlar aynı zamanda kendilerini öldürdüler. Almanya'da sanırım 10 kişi öldürdüler ve çoğunluğu yabancıydı. Alman hükümeti benzer olayların ilerde olmasını engellemek için her türlü çabayı harcıyor'' dedi.

Almanya'daki Türk vatandaşlarını ve Almanya'ya gelen Türkleri sevdiklerini söyleyen Wellmann, ''Alman halkı da Türkiye'yi seviyor. Milyonlarca Alman tatilini Türkiye'nin Akdeniz kıyılarında geçiriyor. Alman hükümetinin Almanya'daki Türklerin yaşamlarını güvence altına almak için her şeyi yapacağına emin olmalısınız'' diye konuştu.



-''Türkiye'ye ihtiyacımız var''

Wellmann, Türkiye'nin AB'deki pozisyonunun ne olması gerektiği yolundaki bir soru üzerine, ''Benim kişisel görüşüm Türkiye'nin gelecekte AB üyesi olması yönünde'' dedi.

AB'nin Türkiye'ye stratejik, güvenlik ve ekonomik nedenlerden dolayı ihtiyacı olduğunu kaydeden Wellmann, ''Türkiye son derece güçlü bir ülke. Ama hem sizin ülkenizde hem de benim ülkemde Türkiye'nin AB üyesi olması gerekip gerekmediği konusunda devam eden bir tartışma var. Biz buna devam etmeliyiz. Biz bu süreci (üyelik) devam ettirmeliyiz'' ifadesini kullandı.

Wellmann, uzaktan baktığında Türkiye'nin nasıl bir ülke olarak göründüğü yolundaki soru üzerine de şunları söyledi:

''Bunu söylemek çok zor, çünkü Türkiye o kadar hızlı bir şekilde değişiyor ki... Türkiye 10-20 yıl önce bugünkü Türkiye'den çok farklıydı. Önümüzdeki 10 yıl içinde de Türkiye değişecek. Türkiye'de Avrupalılaşmaya doğru son derece hızlı bir gelişme var. Toplumunuzu modernize ediyorsunuz ve bu da etkileyici bir durum. Ekonominize baktığımda, bazı AB üyesi ülkelerden çok çok daha iyi durumda olduğunu görmekteyim. Bu da benim Türkiye'nin AB üyesi olmasını destekleme nedenlerimden biri.''

Avrupa'dan son dönemde Türkiye'ye yönelik insan hakları ve ifade özgürlüğü konusunda birtakım eleştirilerin geldiğinin hatırlatılması üzerine Wellman, ''Evet. Gerek Kürt sorunu olsun gerek Türkiye'deki Hristiyanlar konusunda olsun, Türk hükümetiyle ve Türkiye'deki sivil toplum örgütleriyle yakın danışmalar halindeyiz. Bu sorunlar için Türkiye'de bir an önce çözüm bulunmasını ümit ederiz. Bu konuda katedilmesi gereken uzun bir yol var. Türkiye'nin yapması gereken bazı ev ödevleri var. Ama biz bazı olumlu gelişmeler görmekteyiz ve bu da bizi iyimser yapmakta'' diye konuştu.



-''Ordunun hükümete hizmet etmesi gerekiyor''

Wellmann, AB'nin daha önce ordunun siyaset üzerindeki etkisine yönelik eleştirilerinin bulunduğunu ve bu etkinin artık ortadan kalkıp kalmadığı yolundaki soru üzerine de ''Öyle görünüyor. Bunu takdir ediyoruz. Bu başbakanınızın son derece iyi bir politikası. Sizi bu konuda devam etmeniz için teşvik etmek isteriz. Çünkü ordunun hükümete hizmet etmesi gerekiyor. Tersi değil...'' dedi.



-''Euro devam edecek''

Alman milletvekili bir başka soru üzerine, avronun geleceği olmadığına dair endişeleri paylaşmadığını belirterek, ''Euro devam edecek. Almanya euronun değerini korumak için elinden gelen her şeyi yapıyor'' diye konuştu.

Wellmann, ''Diğer ülkeleri kurtarmanın bize maliyeti çok fazla. Ama bu bizim çıkarımıza. Eurodan en fazla kazanç sağlayan biz Almanlarız. Bildiğiniz gibi Almanya'nın ihracata dayanan bir ekonomisi var. Euro bizim çıkarımıza ve biz buna devam etmek istiyoruz'' ifadesini kullandı.