Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa kaynaklı sorunların devam etmesi ile ABD'de üçüncü tur tahvil alım programı yapıp yapmayacağına ilişkin tartışmalar da hararetle devam ediyor. Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, Fed'in daha fazla tahvil almasına karşı olduğunun altını çizerek, Wall Street'i de "parasal genişlemeye daha az bağımlı olmaya" çağırdı.

Ekonomik verilerin ilerlemeye işaret etmesi hâlinde, piyasaların kendilerini "Doktor Fed'in morfinine bağlamak yerine, bağımlılıklarını azaltmaya hazırlamaları" gerektiğini savunan Fisher, finansal piyasaların 2008'in ardından uygulanan "parasal morfine" bağımlı hâle geldiğini vurguladı.

Hizmet sektörünün geçtiğimiz ay son 1 yılın en hızlı büyümesini kaydetmesi ile birlikte son veriler, ABD ekonomisindeki ilerlemeler de artıyor.

Fed Başkanı Ben Bernanke de geçtiğimiz hafta Fed'in yeni bir teşvik uygulayacağına yönelik bir sinyal vermedi. Fed Açık Piyasa Komitesi FOMC, Ocak ayındaki toplantısında rekor düşük faizleri 2014'ün ilerleyen zamanlarına kadar sürdüreceklerini söyledi.

Dallas Fed Başkanı Fisher, "Wall Street'in parasal genişleme fetişinden rahatsız olduğunu" belirtti.