Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’DEN KARIŞIK KAPANIŞ

FED’in açıkladığı bankacılık testlerinden önce yaşanan alımların etkisiyle kuvvetli bir günü geride bırakan ABD hisse senetleri dünü sessiz tamamladılar. S&P 500 Endeksi % 0.12 düşüşle son 5 yılın zirvesinden gerilerken kapanış 1.394 puandan yapıldı. Dow Jones’te ise yükseliş devam etti ve % 0.12 primle kapanış 13.194’te oluştu. Goldman Sachs’tan ayrılan bir yöneticinin New York Times gazetesinde kaleme aldığı yazıda şirketin değerlerini kaybettiği yönünde iddialarda bulundu. Müşterilerin tamamen kar amaçlı güdüldüğünü belirten eski yöneticinin yazısının ardından şirketten cevap gecikmemesine rağmen hisse senetleri % 3’ten fazla geriledi ().

ABD’de heyecan yaşanan asıl piyasa ise faiz cephesiydi. Ekonomik toparlanmaya inanan ve FED’in bu durumda yeni tur varlık alımı yapmayacağı ya da parasal genişlemeye gitmeyeceğine inanan yatırımcılar faizde satıcı oldular. Düşük faizlerin FED’in alıcı olmayacağı ortamda yetersiz olacağını öngören satıcılar özellikle kısa vadeli faizleri son 7 ayın zirvesine çektiler. 2 yıllık ABD faizi % 0.4063’e tırmanırken yıl başından bu yana % 69.9 yükselmiş oldu. 10 yıllık ABD faizi ise % 2.3388’e çıktı. Diğer bir güvenli liman Alman bonolarında da aynı tema hakimdi. 10 yıllık tahvilin faizi % 1.95’e yükseldi.

ASYA’DA AYNI TEMPO

Bölgede Dolar’ın değerlenmesi ve FED’in varlık alımlarını geciktireceği sinyalleri hüküm sürerken Çin Başbakanı Jiabao’dan dün gelen açıklamalar da hala kendine yer buluyor. Konut fiyatlarının hala makul seviyelerden uzak olduğunu ve son yıllarda Dolar’a karşı % 30’dan fazla değerlenen Yuan’ın artık denge seviyesine geldiğinin belirten liderin açıklamaları moral bozdu. Hem Dolar’ın kuvvetlenmesine katkıda bulunan hem de Çin’de parasal destek bekleyen yatırıımcıların satışlarını tetikleyen konuşmanın ardından Şanghay Bileşik Endeksi dün % 2.7 değer kaybetmişti. Bugünse gerileme % 0.24 seviyesinde. Son açıklanan verilere göre yabancı yatırımların 4. Ay da gerilediği görülen Çin’de bu gösterge de negatif havaya katkıda bulunuyor. Bölgenin bir diğer önemli oyuncusu Hindistan’da merkez bankası RBI politika faizini % 8.5’te sabit bıraktı. Yavaşlayan ekonomi ve düşen enflasyon ortamına bir dahaki toplantıda faizi indireceği mesajı ile cevap veren bankanın bu toplantıda önlem almaması hisse senetlerine satış getiriyor. Hint Rupisi % 0.63 değer kaybederken Hint Borsası Sensex % 1.44 düşüşte. Bölgedeki 10 para birimindne oluşan ADXY Endeksi % 0.12 değer kazanıyor. Kaybetmeye devam eden ise Japon Yeni, Dolar / Yen 84 seviyesini de almış durumda. Japon hisselerine destek veren zayıf kur ile Nikkei 225 Endeksi % 0.72 primli. Diğer taraftan MSCI Asya Endeksi % 0.4 aşağıda.

AVRUPA’DA BEKLEYİŞ HAKİM

Güvenli limanlardan çıkan faiz yatırımcısı çevre ülkelere de uğramış değil. İtalyan tahvillerinde alım devam ederken 10 yıllık tahvilin faizi % 4.855’e geriledi. İspanya ise bugün 3 ihalede borçlanacak ve 10 yıllık tahvilinin faizi % 5 seviyesinin üzerinde kalmaya devam ediyor. Başbakan’ın bütçe açığı hedefini % 5.8’e revize etmesinin ardından baskı altında kalan faizlerde seviyeler yakından takip ediliyor. Büyüme endişelerine ve değerlenen kura politika faizini indirerek cevap veren bir diğer ülke de Norveç oldu. Yıl başından bu yana % 2.81 değerlenen Norveç Kronu’nu kontrol altına almak isteyen banka bunun için poliitka faizine ikinci ayda da başvurdu ve faiz 25 baz puan inerek % 1.5’e indi. Dünyanın 7. Büyük petrol ihraççısı olan ülke diğer yandan hızla büyüyen konut sektörünü de kontrol altına almaya çalışıyor. Büyümeye muhtaç ülkelerden biri olan İngiltere’ye ise Fitch’ten uyarı geldi. Yüksek borçluluk seviyelerinin zor zamanlarda sorun oalbileceğini belirten derecelendirme kuruluşu böylece aynı uyarıyı yapan Moody’s cephesine de katılmış oldu. Pound / Dolar paritesinde ciddi değişiklik görülmezken gelinen seviye 1.5661 oldu.

EMTİA MUTSUZ

ABD Doları’ndaki güçlenme ile yaşanan yarışma birçok piyasada görülüyor. Özellikle değerli metallerde gerileme yaşanırken Afrika’daki madenlerde yapılacak olan grev haberleriyle platin göreceli olarak sağlam kalıyor. Spot altın pns başına 1.647 Dolar’dan işlem görüyor. Platin yıl başından bu yana % 19 değer kazandı ve ons başına 1.671 Dolar ile altından daha pahalı hale gelmiş durumda. Petrolde ise ABD Oklahoma Cushing’deki stoklar artarken Suudi Arabistan’dan gelen mesajlar da düşüşe yol açıyor. Olası arz şokunda aradaki farkı kapatacağını açıklayan Suudlar’ın da açıklamalarıyla varil başına 105.73 Dolar görülüyor. Brent petrolde ise gelinen seviye 124.88 Dolar. Tarım emtiasında özellikle soya fasulyesine ilişkin yukarı yönlü tahminler ile mısır ve buğday da talep görüyor. Çin’in konut piyasasına ilişkin aldığı tedbirlerin bitmediği mesajı ile baz metallerde satış yaşanıyor. Bakır vadeli işlemlerde % 0.1 düşüş sergiliyor.

İÇERİDE AYRIŞMA YAŞANDI

TL varlıklar kendi içinde ayrışırken kurda alışlar, faizde satış ve İMKB 100’de sert yükseliş yaşandı. Dolar’ın değer kazanması ve makro göstergelerin istenilen hızda iyileşmemesiyle satılan Gelişen Piyasa kurları içinde görece sağlam kalan TL güne Dolar’a karşı 1.8054’ten başlıyor. Sepet Kur 2.0807 seviyesinde. 1.80 seviyesinin kolay geçilmesini istemeyen TCMB’nin gecelik repoda kısıntıya gitmesi de faize satış olarak yansıdı. Özellikle getiri eğrisinin kısa tarafına gelen satış ilgisiyle gösterge faiz günü % 9.42’den tamamladı ve % 1.4 yükseldi. Günün kazananı ise özellikle sanayi hisselerine gelen ilgi ve ardından da banka hisselerinin talep görmesiyle İMKB 100 oldu. % 2.44 artışla Avrupa’nın en çok artış kaydeden borsası olan İMKB’de kapanış seviyesi 60.835 olarak okundu. 20 Şubat’taki 61.778 seviyesini direnç olarak karşılarında bulan yatırımcıların bir sonraki adımları endeksin yönü içim belirleyici olacak. Bugün açıklanacak veri akışı şu şekilde :

TÜİK Aralık ayı işsizlik oranını açıklayacak 10:00 Önceki: 9,1%

-  Maliye Bakanlığı Şubat ayı bütçe dengesi ve faiz dışı dengesini açıklayacak 11:00 Önceki: Faiz dışı denge 7,13 milyar TL

Yunanistan'da 4.çeyrek işsizlik oranı açıklanacak 12:00 Önceki: 17,7%

- ABD'de Şubat ayı ÜFE açıklanacak 15:30 Önceki: ÜFE 0,1%, çekirdek ÜFE 0,4%

-   ABD'de haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak 15:30

-   ABD'de Ocak ayı net sermaye giriş/çıkışına ilişkin veriler açıklanacak 16:00

-   ABD'de Mart ayı Philadelphia FED endeksi açıklanacak 17:00 Önceki: 10,2

Gökhan Şen
Bloomberg HT Araştırma Bölümü