Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bugün ABD'de açıklanacak olan ve büyümeye işaret etmesi beklenen imalat ve düşüş kaydedeceği tahmin edilen işsizlik başvuruları verilerinin öncesinde dolar, yen karşısında 11 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Bugünkü verilerin, Amerikan ekonomisinin hız kazandığı sinyallerine bir yenisini daha eklemesi bekleniyor.

Fed'in üçüncü tur tahvil alım programına başlayacağı beklentilerinin azalmasıyla dolar, euro karşısında son 4 haftanın en yüksek seviyelerine yakın seyretti. Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları, Çin'in dün emlak kontrollerini sürdüreceğinin sinyalini vermesinin görünümü karartması üzere 7 haftanın en düşüklerine geriledi.

Dolara doğru bir seyrin görüldüğünü belirten IG Markets Securities Ltd.'ın Tokyo'daki analistlerinden Junichi Ishikawa, ABD verilerinin güçlü gelmeye devam etmesi hâlinde, piyasaların Fed'in QE3'e ihtiyacı olmadığı görüşünün destekleneceğini söyledi.

Dolar, dünkü kapanışının yüzde 14 üzerinde 84.18 seviyesinden, 13 Nisan'dan bu yana en yüksek düzeyinden işlem gördü. Dolar, euro karşısında da 1.3032'den 1.3020'ye yükseldi. Dolar daha erken saatlerde euroya karşı 1.3004'yen 16 Şubat'tan bu yana en yükseğini test etmişti. Yen, euro karşısında da değer kaybederek, yüzde 0.3 aşağıda ve 109.50 yenden fiyatlandı.