Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin toparlanmasının hızlandığına yönelik sinyallerin, Fed'in parasal genişlemeye gideceği spekülasyonlarını azaltmasının ardından Asya paraları düştü. Fed'in parasal genişlemeye gitmemesi, gelişen piyasalarda yatırım yapmak için kullanılabilecek para miktarını düşürebilecek olabilir.

ABD'de bugün açıklanacak olan işsizlik başvurularının öncesinde Filipin pezosu, Asya paralarındaki düşüşe öncülük etti. ABD'de 10 Mart'ta sonlanan haftada işsizlik başvurularının 5 bin düşüşle, 357 bine gerilemesi bekleniyor. Singapur'da bugün açıklanacak perakende satışlar, son 1 yılın ilk düşüşüne işaret edebilir. Malezya'da ise sanayi üretimi Temmuz'dan bu yana en düşük büyümesini kaydetti.

ABD'den gelen olumlu verilerin, parasal genişleme beklentilerini azalttığını belirten Dai-ichi Life Research Institute Inc.'in ekonomistlerinden Tohru Nishihama, dolarda alımların ağırlıklı olduğunu belirtti.

Pezo, dolar karşısında yüzde 0.5 düşüşle 43.073'e; Tayland bahtı yüzde 0.2 zayıflayarak 30.81 seviyesine geriledi. Güney Kore wonu ve Endonezya rupisi yüzde 0.1 düşüş kaydederek, sırasıyla 1,127.50 ve 9,193'ten işlem gördü.

Fed bu hafta ılımlı ekonomik büyüme beklediğini söyleyerek, ABD'de işsizlik oranının kademeli olarak gerileyeceğini öngördü.