Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilleri, düşmesi beklenen işsizlik başvurları ve iyileşmesi beklenen imalat sanayi verileri öncesi, düşüşünü yedinci güne uzattı ve beş yılı aşkın sürenin en uzun değer kaybı dönemini yaşıyor.

Gösterge faizler, enflasyon görünümünü gösteren ölçümün son yedi ayın en yüksek seviyesine çıkmasının sabit getirili menkul kıymetlere yönelik talebi azaltması ile birlikte, Ekim ayından bu yana en yüksek seviyelere çıktı. Tüm dünyada devlet tahvilleri, Fed'in ABD ekonomisine ilişkin değerlendirmesini yüksetmesi ve küresel finans piyasalarındaki zorlukların hafiflediğini açıklamasının etkisi ile bu hafta düştü.

Lloyds Bank Corporate Markets'in Londra ofisinden piyasa strateji müdürü Charles Diebel, "Piyasa geriye yaslanmış durumda. Bu nedenle, eğer veriler güçlü çıkarsa, ABD Hazine kağıtları daha da düşebilir" dedi ve "Kısa bir zaman aralığında oldukça keskin hareketler gördük. Bunun temel sebebi, Fed'in daha iyi büyümeye yönelik yorumları gibi görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.

10 yıl vadeli ABD tahvillerinin faizi dört baz puan yükselerek, Londra saati ile 09:12'de yüzde 2.31'e çıktı. Bu kağıdın faizi gün içinde yüzde 2.35'e kadar çıkarak, 28 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Tahvil faizleri böylece yükselişini yedinci güne taşıdı ve 26 Haziran 2006 tarihi ile sonlanan dönemden bu yana en uzun süreli yükseliş dönemini yaşadı. Şubat 2022'de vadesi dolacak yüzde 2 faizli kağıdın fiyatı ise 10/32  ya da 1,000 dolar nominal değerli beher kağıt için 3.13 dolar düşerek 97 9/32'ye geriledi.

İki yıl vadeli ABD tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 0.39'a çıktı. Bu kağıdın faizi gün içinde yüzde 0.41'i görerek 29 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Otuz yıl vadeli tahvillerin faizi ise üç baz puanlık çıkışla yüzde 3.43'e yükseldi. Bu kağıdın faizi yüzde 3.49'a ulaşarak 2 Eylül'den beri en yüksek seviyesine ulaştı.