Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in sıfıra yakın faizlerini 2014'ün ilerleyen zamanlarına kadar değiştirmeyeceği sözünü tutup tutamayacağına ilişkin tartışma devam ediyor. Fed'in tahvil piyasasında ve ABD'nin yaklaşan seçim yılındaki harcama politikalarını yakından etkileyecek sonuçları olacak bir konuya bahis oynamamasını söyleyen sesler artıyor.

ABD'de Tüketici Fiyatları Endeksi yüzde 0.4 yükselirken, yıllık olarak yüzde 2.9 ile Fed'in yüzde 2'lik hedefinin üzerinde gerçekleşti. Gıda ve enerji fiyatlarından arındırılmış çekirdek enflasyon ise Şubat'ta yine yüzde 0.1 olsa da, yıllık bazda yüzde 2.2 ile yine hedefin üzerinde seyrediyor.

Enflasyonun Fed'in açık piyasa komitesi FOMC'un düşündüğünden daha yüksek olacağını öngören Moody's Analytics'in baş ekonomist Mark Zandi, "faizlerin 2014'ün ilerleyen zamanlarında artırılmaya başlanacağını söylediler ama bu sözü tutamayacaklar. Daha erken sıkılaştırmaya gitme baskısı altında olacaklar" dedi.

Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker da bu görüşe katılanlardan. Cuma günü Lacker, Fed'in enflasyonu kontrol altında tutmak üzere 2013'te faizleri artırmak zorunda kalma ihtimalinin yüksek olduğunu savunmuştu.

Fed Başkanı Ben Bernanke ise bir yandan enflasyon beklentilerini, diğer yandan da tam istihdamı dengelemeye çalışıyor. "Tam istihdam", ABD'de için yüzde 5.2-6 aralığındaki işsizlik olarak tanımlanıyor.